Log in

Εταιρίες εστίασης: Ζητούν να αναβληθεί η καταβολή ενοικίων από τον Μάϊο

Mε επιστολή της στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς η Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ), ζητά να μην καταβληθούν τα ενοίκια από τον Μάϊο καθώς οι επιχειρήσεις βιώνουν τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία τους και κινδυνεύουν οι 700.000 θέσεις εργασίας.

Γράφει ο: 

Όπως αναφέρεται στην επιστολή η νομοθετική θέσπιση καταβολής μειωμένου μισθώματος κατά 40%, για τις επιχειρήσεις των οποίων ανεστάλη η λειτουργία με εντολή της Δημόσιας Αρχής, αποτελεί αδιάψευστη απόδειξη της αναγνώρισης του προβλήματος από το Κράτος. Ωστόσο, η ρύθμιση είναι ατελής, καθώς:

- το ποσοστό 60% του μισθώματος που καλούνται να καταβάλλουν οι επιχειρήσεις δεν ανταποκρίνεται στις δυνατότητες τους κατά την παρούσα συγκυρία, και

- δεν συμπεριλαμβάνει τις επιχειρήσεις που παραμένουν σε λειτουργία για την εξυπηρέτηση των άμεσων αναγκών του καταναλωτικού κοινού, μολονότι λειτουργούν σε εξαιρετικά δυσμενές πλαίσιο.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι οι επιχειρήσεις των κλάδου της οργανωμένης εστίασης, που διατηρούν χιλιάδες σημεία πώλησης προϊόντων διατροφής (προϊόντα αρτοποιίας, ζύμης, καφέ, εδεσμάτων, γρήγορου φαγητού κ.λπ.), πρωτοστατούν στην εξυπηρέτηση βασικών βιοτικών αναγκών των πολιτών, μέσα σε ιδιαίτερα δυσμενές πλαίσιο λειτουργίας. Παρότι καταγράφουν πτώση εισπράξεων έως και 90%, πρέπει:

• να έχουν απόλυτη επάρκεια προϊόντων και υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του κοινού,

• να πληρώνουν κανονικά το προσωπικό τους,

• να πληρώνουν κανονικά τις δαπάνες ενέργειας, ύδρευσης κ.λπ.,

• να πληρώνουν εμπρόθεσμα ολόκληρο το μηνιαίο μίσθωμα,

δηλαδή έχουν όλα τα έξοδα, αλλά ελάχιστα έσοδα, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στο χείλος της οικονομικής καταστροφής.

Η μεγαλύτερη από τις δαπάνες για αυτές τις επιχειρήσεις είναι το μίσθωμα, η αναλογία του οποίου, λόγω των εξαιρετικά μειωμένων εισπράξεων, είναι εξαιρετικά υψηλή, καθιστά δε τη λειτουργία των καταστημάτων μη βιώσιμη και θα τα οδηγήσει, με βεβαιότητα, σε οικονομική καταστροφή, ιδίως αφού η υποχρέωση για εμπρόθεσμη καταβολή ολόκληρου του μισθώματος ισχύει στο ακέραιο, με όλες τις δυσμενείς έννομες συνέπειες (έξωση, έκδοση διαταγών πληρωμής κ.λπ.), δημιουργώντας ασφυκτικό κλοιό.

Καταλήγοντας η επιστολή των επιχειρήσεων εστίασης σημειώνονται τα εξής οι επιχειρήσεις του κλάδου μας κατά το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου έχουν όχι μόνο εξαντλήσει αλλά και ξεπεράσει τις δυνατότητες τους, βρίσκοντας ευτυχώς σε αρκετές περιπτώσεις θετική ανταπόκριση από την πλευρά ιδιοκτητών, για να καλύψουν όποιο ποσοστό των μισθωμάτων τους επιτρέπει η εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.

Ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι, εφόσον η έκτακτη κατάσταση συνεχιστεί, από την 1η Μαΐου δεν θα υπάρχει αντικειμενικά η δυνατότητα κάλυψης οποιουδήποτε ποσοστού μισθωμάτων, η καταβολή των οποίων εκτιμούμε ότι θα πρέπει να ανασταλεί πλήρως έως ότου αρθούν οι ισχύοντες περιορισμοί. Αυτή είναι, άλλωστε, η πρακτική που ακολουθείται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπου ήδη εξαγγέλλεται μηδενικό ενοίκιο για καταστήματα και επιχειρήσεις όσο διαρκεί η έκτακτη κατάσταση. Για δε την περίοδο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και έως την πραγματική ανάκαμψη της αγοράς, προσδοκούμε την συνεργασία των ιδιοκτητών ακινήτων για εύλογη προσωρινή μείωση των μισθωμάτων.

Η έκτακτη κατάσταση που βιώνουμε όλοι επιφέρει βίαιες αλλαγές, σε όλα τα επίπεδα. Απέναντι σε αυτές οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι και αλληλέγγυοι. Να συνεργαστούμε ώστε να μείνουμε όλοι όρθιοι, ζωντανοί την επόμενη μέρα. Ειδικά ένας κλάδος όπως η εστίαση, που απασχολεί περίπου 700.000 συμπολίτες μας και μισθώνει χιλιάδες σημεία πώλησης σε όλη τη χώρα, είναι σημαντικό συνολικά για την ελληνική οικονομία να βρεθεί όρθιος την επόμενη μέρα, σταθερός πυλώνας της οικονομικής δραστηριότητας, της απασχόλησης και της ανάπτυξης.