Log in

«Συμμαχία» Τσακαλώτου - ΣΕΒ: Οι ορδές των ανέργων και ο κίνδυνος της πρώτης κατοικίας!

Από τη μία ο ΣΕΒ που «καρφώνει» την κυβέρνηση ότι μέσα σε τέσσερις μήνες από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο, κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους 580.000 άνθρωποι.

Από την άλλη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που κάνει μια απλή… μετάφραση και διαπιστώνει ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να… υφαρπάξει την πρώτη κατοικία και να μετατρέψει τους ιδιοκτήτες, σε ενοικιαστές! Όλα αυτά, ενώ δεν έχει «στεγνώσει το μελάνι» από τα… πολυθρύλητα κυβερνητικά μέτρα που ανάγκασαν χθες Πέμπτη τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να «διαρρηγνύει τα ιμάτιά του» ότι δεν θα έρθουν περικοπές μισθών κατά 20% στον ιδιωτικό τομέα.

Βέβαια, τον είχε προλάβει ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο «ΘΕΜΑ 104,6» παραδέχτηκε, μην μπορώντας να κάνει αλλιώς, ότι θα υπάρχουν περικοπές έως 16% και όχι 20% όπως λέει η αντιπολίτευση. Δηλαδή, δεν είναι Γιάννης, είναι… Γιαννάκης! Την ίδια στιγμή είναι τόσο ευχαριστημένοι οι εργαζόμενοι από τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη-Βρούτση, ώστε σήμερα, αυτοί του επισιτισμού πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στην είσοδο του υπουργείου Εργασίας, ενώ οι συνάδελφοί τους στη Ρόδο, επίσης προβαίνουν σε κινητοποίηση… Και έπεται και συνέχεια, αφού μόλις χθες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και στον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), Γιώργος Χόντζογλου, μιλώντας στην ΕΡΤ, προειδοποίησε το Μαξίμου να «ακούσει τους εργαζόμενους». Πρόσθεσε δε ότι ο κλάδος που εκπροσωπεί έχει 600.000 εργαζόμενους και δεν θα ήθελε η κυβέρνηση να τους έχει απέναντί της, την ώρα που ετοιμάζεται να «ανοίξει» τον τουρισμό της χώρας!

Ο ΣΕΒ πάντως, στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο του, χτύπησε καμπανάκι προς την κυβέρνηση: Το… χιλιοτραγουδισμένο πρόγραμμα SURE που φέρνει στην Ελλάδα 1,4 δισ. ευρώ για την στήριξη της απασχόλησης, αν χάσουν τη δουλειά τους 580.000 άνθρωποι, ισοδυναμεί με το… τεράστιο ποσό των 483 ευρώ ανά άτομο για πέντε μήνες… Μετά, «δεν υπάρχει σάλιο».

Από κοντά ήρθε και το «χτύπημα Τσακαλώτου» με την πρώτη κατοικία. Ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι μια απλή μετάφραση από την έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, αρκούσε για να «βγάλει λαβράκι»! Ακριβέστερα, να αναδείξει ότι η κυβέρνηση για την πρώτη κατοικία έχει σχέδιο που μεταφράζεται στο… μακάβριο «θα σας πάρουμε το σπίτι αλλά μην φοβάστε, θα σας επιτρέπουμε να μείνετε ως ενοικιαστές.» Το ακριβές κείμενο λέει τα εξής:  «Το σχέδιο περιέχει επίσης πρόταση για σχέδιο πώλησης και εκμίσθωσης, σύμφωνα με το οποίο η κύρια κατοικία των επιλέξιμων δανειοληπτών θα μπορούσε να αγοραστεί από κρατική οντότητα και να εκμισθωθεί στον δανειολήπτη, με δυνατότητα επαναγοράς, ενώ ευάλωτοι επιλέξιμοι δανειολήπτες θα δικαιούνται επιδότηση για το μίσθωμα του μισθωμένου ακινήτου.»

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση και ειδικά το οικονομικό επιτελείο, μετά από αυτή την αποκάλυψη, καλείται να απαντήσει ποιες ακριβώς είναι οι προθέσεις του. Εκτός αν έχει γίνει… λάθος στη μετάφραση…

Διαφορετικά όπως σημειώνει και ο κ. Τσακαλώτος «οι δεσμεύσεις αυτές μπορεί να σημαίνουν μόνο ένα πράγμα: Η απώλεια της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών και η αποδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, είναι μέρος του κυβερνητικού σχεδίου».