Log in

Θεόδ. Σκυλακάκης: Όσα ξοδεύουμε (για τον κορονοϊό) θα τα ζητήσουμε πίσω σε φόρους!

Την πιθανότητα να επιβληθεί στην Ελλάδα νέο Μνημόνιο μετά την λήξη της πανδημίας του κορονοϊού, αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Γράφει ο: 

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9,89, προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που οι κρατικές δαπάνες για την οικονομική ενίσχυση των πληττόμενων από τον κορονοϊό κινηθούν πέραν των δυνατοτήτων που υπάρχουν, οι αγορές θα εκτιμήσουν ότι δεν υπάρχει «υπεύθυνη δημοσιονομική διαχείριση» και θα αντιδράσουν έντονα με συνέπεια σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η χώρα να τεθεί σε πρόγραμμα αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή σε Μνημόνιο.

Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι όσα ξοδεύει τώρα το ελληνικό κράτος για να τονώσει την οικονομία της χώρας θα αναγκαστεί να τα πάρει πίσω από τους πολίτες με τη μορφή φόρων.

Οι αναφορές του κ. Σκυλακάκη έγιναν σε απάντηση των όσων ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον οποίο, ενώ το ελληνικό κράτος έχει λάβει «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ξοδέψει «όσα έχει» για να ενισχύσει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που πλήττονται από την πανδημία, η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν εξαντλεί όλα τα περιθώρια και διαθέτει πολύ λιγότερους πόρους.

Ωστόσο, η δήλωση Σκυλακάκη δείχνει επίσης την πιθανότητα υπαγωγής σε νέο Μνημόνιο κι ότι είναι πλέον βέβαιο ότι μετά τη λήξη της πανδημίας, στην καλύτερη περίπτωση, οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν πανάκριβα τον λογαριασμό, επιστρέφοντας στο κράτος μεγάλο μέρος από τις ενισχύσεις που έλαβαν, μέσω της επιβολής νέων φόρων ή αυξήσεων σε υφιστάμενους φόρους!

Ειδικότερα, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε επί λέξει τα εξής: «Η Ευρώπη λέει ένα πολύ απλό πράγμα: “ξοδέψτε με βάση τις δυνατότητές σας, όχι όσα έχετε”. Αυτή τη στιγμή, ό,τι ξοδεύουμε είναι μελλοντικοί φόροι… Από τη στιγμή που το χρέος σου είναι συντριπτικά μεγαλύτερο από τα ταμειακά διαθέσιμα (δηλαδή -για να είμαστε ακριβείς- τα ταμειακά διαθέσιμα δεν καλύπτουν ούτε το 7% -8% του χρέους), στην πράξη, αυτή τη στιγμή, ό,τι ξοδέψουμε θα υποχρεωθούμε -στην πορεία του χρόνου - να το βάλουμε σε φόρους ως κράτος, ασχέτως ποια κυβέρνηση θα το κάνει, και να το πάρει πίσω. Συνεπώς χρειάζεται μια προσοχή στο πώς ξοδεύουμε, έτσι ώστε να βοηθήσουμε ουσιαστικά την οικονομία, χωρίς να οδηγήσουμε τη χώρα σε μια νέα περιπέτεια».

Όπως επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός, «εξακολουθούμε να έχουμε το μεγαλύτερο χρέος στην Ευρώπη –παρά το γεγονός ότι έχει πολύ καλή δομή–και το γεγονός ότι μπορούμε και δαπανούμε χρήματα δεν οφείλεται στα ταμειακά διαθέσιμα -διότι αν οφείλονταν στα ταμειακά διαθέσιμα θα είχαν προ πολλού εξαντληθεί. Οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην ικανότητά μας να δανειζόμαστε σε πολύ χαμηλά επιτόκια.. Σκοπεύουμε να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη και των αγορών και των θεσμών για να μπορέσουμε να βγάλουμε πέρα αυτή την περιπέτεια με τρόπο ουσιαστικά θετικό για την οικονομία και την κοινωνία».

Αμέσως μετά, ζητήθηκε από τον κ. Σκυλακάκη η διευκρίνιση: «Δηλαδή, εάν ξεφύγουμε τώρα δεν αποκλείεται –στο βάθος χρόνου– κι ένα νέο Μνημόνιο, δηλαδή νέες δημοσιονομικές προσαρμογές νέες;». Ο κ. Σκυλακάκης υποστήριξε ουσιαστικά ότι όντως θα πάμε σε νέο Μνημόνιο και μάλιστα άμεσα κι όχι σε βάθος χρόνου. «Δεν θα είναι σε μεγάλο βάθος χρόνου, διότι οι αγορές αντιδρούν έντονα όταν βλέπουν ότι δεν υπάρχει υπεύθυνη δημοσιονομική διαχείριση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός.