Log in

ΕΚΤ: Η Ελλάδα στις τρεις βασικές ωφελημένες του Ταμείου Ανάκαμψης

Στις τρεις χώρες που θα επωφεληθούν περισσότερο από το υπό διαμόρφωση Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που είδε το φως της δημοσιότητας σήμερα. Έτερο σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός πως η ΕΚΤ καλεί τις πολιτικές κυβερνήσεις να καταστήσουν μόνιμο το Ταμείο προκειμένου να υπάρχει διαρκής μακροοικονομική στήριξη στα πιο ευάλωτα κράτη μέλη.

Γράφει η: 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕΚΤ από τα κονδύλια που θα αποτελέσουν τον βασικό κορμό του Ταμείου, ήτοι τα 390 δισ. ευρώ των επιδοτήσεων, οι χώρες που θα επωφεληθούν τα μέγιστα σε ποσοστό άνω του 10% με βάση τα οικονομικά τους δεδομένα πριν την κρίση θα είναι η Κροατία και η Βουλγαρία, ενώ ακολουθεί στην τρίτη θέση η Ελλάδα με περίπου 9% επί του ΑΕΠ της για το 2019.  

Ενδεικτικά, οι υπόλοιπες χώρες του Νότου που έχουν ταλαιπωρηθεί και από την προηγούμενη οικονομική κρίση, αλλά και την τρέχουσα κρίση που πυροδότησε η πανδημία θα κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα, η Πορτογαλία στο 5,4% επί του ΑΕΠ, η Ισπανία στο 3,4% και η Ιταλία στο 1,9%.

Όμως, σίγουρα οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι ισχυροί του βορρά και δη, οι χώρες που είχαν παρουσιάσει και την πιο άκαμπτη στάση στο ζήτημα της διαμόρφωσης του Ταμείου. Συγκεκριμένα, Αυστρία, Σουηδία, Ολλανδία, Γερμανία και Δανία θα κινηθούν σε αρνητικό πρόσημο επί του ΑΕΠ τους για το 2019, σε ποσοστό της τάξεως του 2% σε καθαρή βάση. Μάλιστα, η Γερμανία και η Δανία καταλαμβάνουν τις δύο χαμηλότερες θέσεις στη λίστα.  

Θυμίζουμε πως το Ταμείο Ανάκαμψης που συμφωνήθηκε και εγκρίθηκε μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις θα αποτελείται από ένα μαξιλάρι ύψους 750 δις. ευρώ. Πρόκειται δε, να είναι ένα Ταμείο στοχευμένο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στις οικονομίες της περιοχής, εξού και η διάρκεια ζωής του θα είναι περιορισμένη και πιο συγκεκριμένα τριετής (από το 2021 έως το 2023).

Όμως, η μελέτη της ΕΚΤ καλεί τις κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα της Ένωσης να σκεφτούν την πιθανότητα μονιμοποίησής του, στο πλαίσιο και της διαπραγμάτευσης που θα τρέξει για τους δημοσιονομικούς κανόνες της περιοχής και το Σύμφωνο Σταθερότητας κρίνοντας πως η Ε.Ε. πάσχει από ένα μόνιμο πανευρωπαϊκό μηχανισμό μακροοικονομικής σταθερότητας που θα μπορεί να παρεμβαίνει σε πολύ σοβαρές κρίσεις.

Το θέμα έχει ήδη διχάσει μετριοπαθείς και σκληροπυρηνικούς στην Ευρώπη, δεδομένου πως ήδη για τη χρηματοδότηση του Ταμείου δόθηκε για πρώτη φορά το πράσινο φως για την άντληση κεφαλαίων από την Κομισιόν μέσω αμοιβαιοποίησης του χρέους της Ε.Ε., έστω και μέσα από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Για το λόγο αυτό, εξάλλου, οι σκληροί επέμειναν πως στους όρους του Ταμείου θα υπάρχει η δέσμευση πως τα κράτη μέλη θα παραμείνουν σε τροχιά μεταρρυθμίσεων και άρα η χαλάρωση από την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική θα είναι προσωρινή, όσο δηλαδή κρατάει η πανδημία.  

Η ΕΚΤ επισημαίνει ότι εφόσον οι δαπάνες δρομολογηθούν με εποικοδομητικό τρόπο, συνοδευόμενες και από μεταρρυθμίσεις που θα έχουν προτεραιότητα την τόνωση της ανάπτυξης, το Ταμείο όχι μόνο θα αποτελέσει ένας μοχλός ανάκαμψης αλλά θα αυξήσει ουσιαστικά την αντοχή και τις αναπτυξιακές προοπτικές των οικονομιών της περιοχής.