Log in

Που «το πάει» ο Γιάννης Στουρνάρας...

Απόψεις, που σε ένα μεγάλο βαθμό θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως αιρετικές από τις πάγιες αντιλήψεις που επικρατούν στο οικονομικό και πολιτικό γίγνεσθαι, εκφράζει εδώ και αρκετό καιρό ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Γράφει ο: 

Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη επιστολή του προς την Ελληνική Ένωση Τραπεζών με την οποία ουσιαστικά την εγκαλούσε στην τάξη για την αντίδραση της στον νέο Πτωχευτικό Κώδικα, η οποία διέρρευσε από τραπεζικούς κύκλους φιλικούς προς τον κ. Στουρνάρα.

Στην επιστολή του αυτή ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κατηγορεί ανοικτά τους τραπεζίτες ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου, επισημαίνοντας πως οι ισχυρισμοί τους δεν λαμβάνουν υπόψη τους ουσιώδεις παραδοχές όπως η πανδημία, αλλά και το γεγονός πως ενήμερες οφειλές για όσους οδηγούνται σε εξωδικαστικό συμβιβασμό -βρίσκονται δηλαδή ήδη σε αδυναμία πληρωμών απέναντι σε πολλούς άλλους πιστωτές- είναι θέμα πολύ λίγου χρόνου, να σταματήσουν να είναι ενήμερες.

Αν η συγκεκριμένη κίνηση μπορεί και να θεωρηθεί ως υποβοηθητική στην κυβέρνηση προκειμένου να λειανθούν οι αντιδράσεις ορισμένων τραπεζιτών στις αλλαγές του Πτωχευτικού Κώδικα, για να προχωρήσουν άμεσα και χωρίς πολλές διαδικασίες σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, μια άλλη ενέργεια του κ . Στουρνάρα, μόνο ως φιλοκυβερνητική δεν μπορεί να εκληφθεί.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας επιμένει εδώ και μήνες στην ανάγκη δημιουργίας bad bank για τα Κόκκινα Δάνεια των τραπεζών διότι, όπως έχει δηλώσει, το κυβερνητικό σχέδιο «Ηρακλής» δεν αρκεί από μόνο του. Αντίθετη άποψη έχουν εκφράσει κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, όπως ο αρμόδιος για τις τράπεζες υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός, αλλά και ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Άλεξ Πατέλης.

Ουσιαστικά ο κ. Στουρνάρας, προτείνοντας την ίδρυση «κακής τράπεζας», επιδιώκει να κινητοποιήσει τους ισχυρούς -πλην άφαντους τα τελευταία χρόνια- βασικούς μετόχους των τραπεζών, να ενισχύσουν κεφαλαιακά τις τράπεζές κάτι που οι ίδιοι αποφεύγουν για προφανείς λόγους.

Πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες έχουν φθάσει στο σημείο να αναρωτιούνται «που το πάει ο Στουρνάρας», εκτιμώντας ότι ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας κινείται βάσει σχεδίου με στόχο να παίξει ενεργότερο ρόλο στα οικονομικά -ίσως και στα πολιτικά- δρώμενα της χώρας, εφόσον συντρέξουν οι κατάλληλες συνθήκες.

Άλλοι αναλυτές, θεωρούν ότι το σενάριο αυτό είναι ακραίο και πιστεύουν ότι ο κεντρικός τραπεζίτης αποφάσισε να αξιοποιήσει, μετά την επανεκλογή για την δεύτερη θητεία, του όλες τις αρμοδιότητες που προβλέπουν εθνικοί και ευρωπαϊκοί κανονισμοί, με στόχο την υστεροφημία του, καθώς όπως ο ίδιος έχει δηλώσει η εμπλοκή του με την πολιτική έχει κάνει τον κύκλο της.

Μήπως, όμως, διατυπώνεται το ερώτημα από την πρώτη πλευρά, δεν συμβαίνει αυτό και ο κ. Στουρνάρας «εζήλωσε δόξα» Ζολώτα ο οποίος, όταν η χώρα αντιμετώπισε το φάσμα της ακυβερνησίας, ανέλαβε ως Πρωθυπουργός και μάλιστα επικεφαλής κυβέρνησης εθνικής ενότητας με συμμετοχή και του ΚΚΕ;

Πολύ «προχωρημένο» σενάριο: Τα πράγματα ίσως να είναι πιο απλά, ίσως ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος να προσβλέπει σε αναβαθμισμένο ρόλο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η θέση του Αντιπροέδρου μάλλον τον ενδιαφέρει περισσότερο...