Log in

Ο Τσακαλώτος «ξαναχτύπησε»

Με αμείωτη ένταση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συνεχίζει το..."πρέσινγκ" στον Αλέξη  Τσίπρα, χολώμενος από την απομάκρυσή του από τη θέση του Τομεάρχη Οικονομικών, αλλά και για την αντιπολιτευτική στάση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών επανήλθε με συνέντευξη του στην εφημερίδα "Το Βήμα" και αυτή τη φορά, δεν στρέφεται ευθέως κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο απαντά στη ηγεσία για τη πορεία συγκρότησης του κόμματος τονίζοντας με νόημα  "Το αρχηγικό κόμμα – που άλλωστε δεν είναι και στις προθέσεις του Αλέξη – είναι στα αζήτητα της Ιστορίας".  

Ειδικότερα στην ερώτηση αν μετά τον πρόσφατο "ανασχηματισμό" στο κόμμα, βρίσκεται σε απόσταση από τον κ. Τσίπρα, ο πρώην υπουργός απαντά: "Με εκφράζει η απάντηση που έδωσε ο Αλέξης στη ΔΕΘ. Συνεργαζόμαστε στενά. Προφανώς σε επιμέρους θέματα υπάρχουν διαφορετικές οπτικές, αλλά αυτό πιστεύω ότι θα έπρεπε να είναι αναμενόμενο. Ποτέ δύο άνθρωποι δεν μπορούν να συμφωνούν σε όλα τα θέματα".

Στην ερώτηση αν "απειλείται" από κάποιον στο κόμμα ο κ. Τσίπρας, και αν υπάρχει τάση αμφισβήτησής του ή υπάρχουν ενστάσεις για τη στρατηγική του, ο κ. Τσακαλώτος σημειώνει ότι δεν αμφισβητείται ο πρόεδρος αλλά κάποια πράγματα ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να τα κάνει "διαφορετικά". Λέει συγκεκριμένα "Καμία τέτοια τάση δεν υπάρχει. Οπως και κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο κόσμος αγαπά και προσβλέπει στον Αλέξη Τσίπρα. Στρατηγική είναι βαριά λέξη. Κανείς δεν την έχει στην τσέπη του και, στον βαθμό που μιλάμε για τον κοινωνικό ανασχηματισμό, την αναζητούμε όπως όλα τα κόμματα της Αριστεράς. Αν μιλάμε για πολιτική τακτική, υπάρχουν πράγματα που βλέπουμε ότι έχουν αποτελέσματα και πράγματα που θα μπορούσαμε ως κόμμα να κάνουμε διαφορετικά. Εξάλλου η πολιτική δεν είναι ούτε μονοσήμαντη ούτε στατική".

Ως προς το αν ο ΣΥΡΙΖΑ βιώνει μια κρίση ταυτότητας, ο κ. Τσακαλώτος απαντά: "Πιστεύω στην ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, όχι μόνο γιατί με αυτές τις αξίες, με αυτές τις κοινωνικές εκπροσωπήσεις, με αυτή τη σχέση με τη μαχόμενη κοινωνία γίναμε κυβέρνηση, αλλά και γιατί με αυτή την ταυτότητα αντέξαμε στη συντηρητική παλινόρθωση και μας εμπιστεύθηκε σε αντίξοες συνθήκες στις τελευταίες εκλογές το 31,5% των ψηφοφόρων. Αλλωστε ένα κόμμα χωρίς ταυτότητα δεν έχει μέλλον, η πολιτική απεχθάνεται τα κενά. Ορισμένοι μάς καλούν να εγκαταλείψουμε αυτή την ταυτότητα και να υιοθετήσουμε την παλιά, της παλαιοκομματικής δικομματικής εναλλαγής. Αυτή δηλαδή που δεν δούλεψε και που ο κόσμος αποδοκίμασε και εγκατέλειψε. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Αντίθετα, η συγκυρία επιτάσσει να βγούμε μπροστά με πιο ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά, και σε αυτό, νομίζω, διαφωνούν ελάχιστοι στον ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα είναι να ορίσουμε τι είναι ριζοσπαστικό στο σήμερα".

Στο μείζον εσωκομματικό προσυνεδριακό θέμα που έχει προκύψει, αν τον προβληματίζει δηλαδή  που ο ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται σε "αρχηγοκεντρικό" ο πρώην υπουργός αναφέρει "Βάζετε ένα θέμα που έχει ταλαιπωρήσει πολλές γενιές πολιτικών και ιστορικών. Βλέπετε, οι παραδοσιακοί ιστορικοί και κυρίως τα μέσα ενημέρωσης εξηγούν την ιστορική διαδρομή και τις καμπές της Ιστορίας ως προσωπική υπόθεση μεγάλων ηγετών όπως ο Τσόρτσιλ, ο Στάλιν, ο Ρούζβελτ ή – για την Ελλάδα – ο Βενιζέλος, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Ανδρέας Παπανδρέου. Δεν έχουν σημασία οι πολιτικές και κοινωνικές διεργασίες".

Και αφού επισημαίνει ότι "Τα μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να πείσουν τον Αλέξη να συμπεριφέρεται σαν τους άλλους. Αγνοούν ότι στις αποσκευές της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς υπάρχει έντονα η κριτική στην "προσωπολατρία" και κυρίως στις συνέπειές της. Δεν θυμούνται ότι το έργο το έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν και ότι στον χώρο μας η "προσωπολατρία" δεν βρίσκει γόνιμο έδαφος", υπογραμίζει "Φυσικά δεν υποτιμώ τη συμβολή των προσωπικοτήτων, για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ χρωστά στον Αλέξη την έννοια της κυβερνώσας Αριστεράς. Σε κάθε περίπτωση όμως το αρχηγικό κόμμα – που άλλωστε δεν είναι και στις προθέσεις του Αλέξη – είναι στα αζήτητα της Ιστορίας".

Α.Μ.