Log in

Νέο lockdown: Θανατηφόρο το πλήγμα στην οικονομία

Σε οικονομική καταστροφή οδηγεί τη χώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με την απόφασή της να ξαναβάλει "λουκέτο" στη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων και να επιβάλει ξανά αυστηρούς περιορισμούς στην κυκλοφορία των πολιτών.
 

Γράφει ο: 

 
Η εν θερμώ απόφαση του πρωθυπουργού για νέο απαγορευτικό διάρκειας τριών τουλάχιστον εβδομάδων, σε πλήθος επιχειρηματικών και άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων, θα έχει ως συνέπεια η ύφεση στην οικονομία να αγγίξει πλέον το 20% και να οδηγήσει τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών στην φτώχεια και την εξαθλίωση.
 
Σύμφωνα με υπολογισμούς, το νέο αυτό οριζόντιο κλείσιμο εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων αναμένεται να βαθύνει ακόμη περισσότερο την ύφεση, τουλάχιστον κατά 2%, προκαλώντας μέσα στις τρεις εβδομάδες που θα διαρκέσει απώλεια εθνικού εισοδήματος ύψους 3,4 δισ. ευρώ! Η δε πιθανή παράταση των μέτρων μέχρι και το τέλος του έτους θα προσθέσε άλλο 3% στο ποσοστό της ύφεσης εκτινάσσοντάς την κοντά στο 20%, δηλαδή σε ένα επίπεδο το οποίο καταγράφεται σε περίοδο πολέμου!
 
Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά, έχουν τεράστιες πολιτικές - και ενδεχομένως ποινικές - ευθύνες για την μη έγκαιρη αντίδρασή τους στην εξάπλωση της πανδημίας. Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του δεν μερίμνησαν επί τόσους μήνες να θωρακίσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας με την ταχύτατη κατασκευή ή την ενσωμάτωση νέων μονάδων άμεσης αντιμετώπισης των βαρέως ασθενούντων από τον κορωνοϊό και με την πρόσληψη χιλιάδων ιατρών και νοσηλευτών, ώστε με το δεύτερο κύμα της πανδημίας να μην υπάρχει καμία πίεση στο σύστημα και όλοι οι εισαγόμενοι ασθενείς να περιθάλπονται εγκαίρως και επαρκώς. Από τον Μάιο που εκτονώθηκε το πρώτο κύμα της πανδημίας μέχρι και τον Σεπτέμβριο είχαν 5 μήνες για να προχωρήσουν άμεσα στην κατεπείγουσα ανέγερση νέων μονάδων περίθαλψης και εντατικής θεραπείας ή ακόμη και στην εκμίσθωση ή και την επίταξη τέτοιων μονάδων από ιδιωτικά νοσοκομεία και θεραπευτήρια ώστε με το ερχομό του φθινοπώρου το ΕΣΥ να είναι σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσει το αναμενόμενο δεύτερο ισχυρότερο κύμα της πανδημίας. 
 
Ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησής του, διέθεσαν στο διάστημα Μαϊου-Σεπτεμβρίου πάνω από 12 δισ. ευρώ για μέτρα οικονομικής στήριξης τα οποία όμως δεν κάλυψαν και δεν καλύπτουν επ' ουδενί τις ζημιές των πληγέντων και πληττομένων από την καραντίνα, με αποτέλεσμα τα χρήματα αυτά να ξοδευτούν άδικα. Θα αρκούσε να διέθεταν μόλις 1,5 δισ. ευρώ για την κατασκευή νέων νοσοκομειακών μονάδων με διαδικασίες-εξπρές καθώς επίσης και για την πρόσληψη τουλάχιστον 10.000 ιατρών και νοσηλευτών, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα υπερφόρτωσης του ΕΣΥ και να μην χρειάζεται να επιβληθεί κανένα απαγορευτικό δραστηριοτήτων και μετακινήσεων που καταστρέφει την οικονομία ανεπανόρθωτα. Οι κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του δεν εξέτασαν και δεν εφάρμοσαν τις σωστές λύσεις αλλά αδιαφόρησαν απέναντι στο πρόβλημα και έφτασαν σήμερα να λάβουν άρον άρον αποφάσεις που επιδεινώνουν την κατάσταση της οικονομίας και υποδουλώνουν περισσότερο τον ελληνικό λαό στην φτώχεια, την υπανάπτυξη και την εξάρτηση.