Log in

3,57 δισ. ευρώ επιπλέον έσοδα από φόρους το 2021

Την αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 3,57 δισ. ευρώ το 2021 προβλέπει το τελικό σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2021, που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.

Γράφει ο: 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην εισηγητική έκθεση του νέου προϋπολογισμού, το 2021 θα εισπραχθούν φόροι συνολικού ύψους 47,836 δισ. ευρώ, ενώ φέτος εκτιμάται ότι θα εισρεύσουν στα ταμεία του κράτους φόροι ύψους 44,265 δισ. ευρώ. Δηλαδή, το 2021 προβλέπεται να εισπραχθούν φορολογικά έσοδα περισσότερα κατά 3,571 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το 2020!

Η σημαντική αυτή άνοδος των φορολογικών εσόδων εκτιμάται ότι θα είναι αποτέλεσμα της αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης, των επενδύσεων και των εισοδημάτων!

Η κυβέρνηση έχει κτίσει τις προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού του 2021 πάνω σε ένα σενάριο λιγότερο αισιόδοξο σε σύγκριση με αυτό που είχε συμπεριλάβει στο προσχέδιο του ιδίου προϋπολογισμού, πριν από 1,5 μήνα. Αιτία η μεσολάβηση του δεύτερου ισχυρότερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού, που οδήγησε σε νέο καθολικό καθεστώς αυστηρών περιορισμών στις οικονομικές δραστηριότητες και την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών, επιδεινώνοντας την κατάσταση στην οικονομία, με περαιτέρω εμβάθυνση της ύφεσης, η οποία πλέον προβλέπεται να φθάσει το 10,5% ως το τέλος του τρέχοντος έτους, αντί 7,5% που προέβλεπε το προσχέδιο.

Επιβεβαιώθηκαν έτσι οι επισημάνσεις που είχαν διατυπωθεί στις αρχές Οκτωβρίου από το fmvoice.gr, κατά την παρουσίαση του προσχεδίου, ότι οι παραδοχές της κυβέρνησης πάνω στις οποίες είχαν στηριχθεί τότε οι προβλέψεις για το 2021 ήταν υπεραισιόδοξες. Αλλά καί το νέο σενάριο, επί οποίου στηρίζονται οι προβλέψεις του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού του 2021, δεν στερείται υπέρμετρης αισιοδοξίας.

Σύμφωνα καί με το σενάριο αυτό, το επόμενο έτος θα λήξει η πανδημία του κορωνοϊού, η οικονομία θα αρχίσει να επανέρχεται σταδιακά στην κανονικότητα και έως το τέλος του 2021 θα έχει τεθεί εκ νέου σε τροχιά ανάκαμψης με τον ρυθμό αύξησης της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας να φτάνει το 4,8%, μόλις 2,7 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το εξωπραγματικό σενάριο για ρυθμό ανάπτυξης 7,5% που είχε συμπεριληφθεί στο προσχέδιο.

Κύρια επιμέρους χαρακτηριστικά της οικονομικής ανάκαμψης που εκτιμάται ότι θα σημειωθεί το 2021 θα είναι, σύμφωνα με τις προβλέψεις του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού, η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 3%, των εξαγωγών κατά 22,5%, των εισαγωγών κατά 16,4% και των επενδύσεων κατά 23,2%, η μείωση της ανεργίας κατά 1 ποσοστιαία μονάδα και η αύξηση της απασχόλησης κατά 8,7%.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση εκτιμά ότι το επόμενο έτος τα εισοδήματα των νοικοκυριών θα ενισχυθούν περαιτέρω κι από τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας συνολικού ύψους 7,5 δισ.ευρώ τα οποία θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων και των εργοδοτών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, τους εισοδηματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για 100.000 εργαζόμενους που θα προσληφθούν για πρώτη φορά εντός του 2021, η καταβολή μη επιστρεπτέων επιχορηγήσεων ύψους 800 εκατ. ευρώ σε χιλιάδες επιχειρήσεις από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι παρατάσεις στην εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για εκατοντάδες είδη και προϊόντα ευρείας κατανάλωσης κ.λπ.

Τονωτική ένεση στα έσοδα του Δημοσίου εκτιμάται εξάλλου ότι θα αποτελέσει η λήξη των αναστολών πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων τον Απρίλιο του 2021 και η έναρξη πληρωμών των οφειλών που "πάγωσαν" έστω και σε πολλές μηνιαίες δόσεις, βάσει των νέων ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν πρόσφατα.

Όλες αυτές οι εξελίξεις, που προβλέπει το βασικό σενάριο πάνω στο οποίο η κυβέρνηση έχει κτίσει τον νέο προϋπολογισμό, εκτιμάται ότι θα συμβάλουν στην σημαντική αύξηση των φορολογητέων εισοδημάτων, στην τόνωση των εισπράξεων παλαιών οφειλών και εν τέλει στην αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 3,571 δισ. ευρώ!

proyp2021

Η πρόβλεψη αυτή αναλύεται περαιτέρω στις σελίδες 72 και 73 της εισηγητικής έκθεσης του κρατικού προϋπολογισμού του 2021, όπου αναφέρεται ότι το επόμενο έτος:

· Οι φόροι επί αγαθών και υπηρεσιών (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης κ.λπ.) θα αυξηθούν κατά 2,43 δισ. ευρώ ή κατά 10,1% σε σύγκριση με το 2020 και θα ανέλθουν στο ποσό των 26,401 δισ. ευρώ. Ειδικά τα έσοδα από τον ΦΠΑ αναμένεται να ανέλθουν στα 17,466 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 2,465 δισ. ευρώ ή κατά 16,4% έναντι των εκτιμήσεων του 2020. Οι φόροι κατανάλωσης προβλέπονται στα 6,6 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 139 εκατ. ευρώ ή 2,1% έναντι των εκτιμήσεων του 2020.

· Οι φόροι στα εισοδήματα νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα σημειώσουν αύξηση κατά 1,065 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το 2020 και θα φτάσουν στο ποσό των 14,741 δισ. ευρώ,

· Οι φόροι κεφαλαίου προβλέπεται να αυξηθούν κατά 39 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2020 και να ανέλθουν στο ποσό των 214 εκατ. ευρώ,

· Οι φόροι και οι δασμοί επί των εισαγωγών θα διαμορφωθούν στο ποσό των 286 εκατ. ευρώ, καθώς θα σημειώσουν αύξηση κατά 46 εκατ. ευρώ έναντι του 2020,

· Οι λοιποί τρέχοντες φόροι θα διαμορφωθούν στο ποσό των 2,419 δισ. ευρώ και θα είναι αυξημένοι κατά 60 εκατ. ευρώ έναντι του 2020,

· Οι τακτικοί φόροι ακίνητης περιουσίας θα ανέλθουν σε 2,667 δισ. ευρώ, μειωμένοι κατά 9 εκατ. ευρώ έναντι του 2020,

· Οι λοιποί φόροι επί της παραγωγής προβλέπεται να ανέλθουν σε 1,109 δισ. ευρώ και να είναι μειωμένοι κατά 59 εκατ. ευρώ έναντι του 2020.

Ωστόσο, οι προβλέψεις για τις εξελίξεις στην οικονομία το 2021, πάνω στις οποίες βασίζεται και το τελικό σχέδιο του νέου προϋπολογισμού, είναι επισφαλείς καθώς δεν είναι βέβαιο ότι η πανδημία θα τελειώσει μέσα στο επόμενο έτος.

Ως εκ τούτου, ο στόχος για είσπραξη φορολογικών εσόδων αυξημένων κατά 3,571 δισ. ευρώ το 2021 δεν θα καταστεί δυνατό να επιτευχθεί χωρίς η κυβέρνηση να αναγκαστεί τελικά να προσφύγει σε νέα επαχθή φορολογικά μέτρα.

Η μόνη περίπτωση για να αποτραπεί το ενδεχόμενο αυτό είναι να αλλάξει περαιτέρω επί το ρεαλιστικότερο ο στόχος για τα φορολογικά έσοδα και συγκεκριμένα να διαμορφωθεί σε σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο. Μια τέτοια αλλαγή πλέον είναι δυνατή με την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού εντός του επομένου έτους.