Log in

Εμπορικός Σύλλογος: Ρηξικέλευθη πρόταση Καφούνη για να σωθεί η αγορά

Μία ολοκληρωμένη, τεκμηριωμένη και ρεαλιστική πρόταση για την επαναλειτουργία της αγοράς με θέσεις που ταράζουν τα νερά, καταθέτει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, με επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρός του, Σταύρος Καφούνης στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Γράφει ο: 

Μεταξύ άλλων η πρόταση του ΕΣΑ προβλέπει έκτακτη εισφορά όσων ευνόησε η κρίση, 20% κούρεμα οφειλών ως επιβράβευση των συνεπών που θα ανταποκριθούν σε μια γενναία ρύθμιση 120 δόσεων και μετατροπή μέρους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 1,2 και 3 σε επιδότηση.

Για την επιτυχημένη επαναλειτουργία της αγοράς, ο Εμπορικός Σύλλογος καλεί την κυβέρνηση να προνοήσει για τα παρακάτω:

 • Ταυτόχρονη επαναλειτουργία όλων των καταστημάτων και όχι συγκεκριμένων κλάδων, κάτι που δημιουργεί αναπόφευκτα αδικίες και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.
 • Προτείνει ως ιδανική ημερομηνία επαναλειτουργίας, εφόσον το επιτρέψουν οι υγειονομικοί δείκτες, την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου, ώστε οι επιπλέον ημέρες του Σαββατοκύριακου να απορροφήσουν μέρος της κίνησης.
 • Λειτουργία των επιχειρήσεων προφανώς με δυνατότητα χρήσης όλων των σύγχρονων μεθόδων, χωρίς όμως αυτές να λειτουργούν περιοριστικά αλλά συμπληρωματικά. Να σημειώσουμε ότι η πλειοψηφία των καταστημάτων λιανικής είναι αδύνατον να λειτουργήσει μόνο με ραντεβού, μεθόδους τύπου «click away» ή μέσω του ψηφιακού καναλιού, το οποίο διαθέτουν λιγότερες από 2 στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις.
 • Προσεκτικός σχεδιασμός κανόνων, που θα υποδείξουν οι ειδικοί επιστήμονες, για την αποφυγή εμφάνισης φαινομένων «ακορντεόν», αλλά και ενός τρίτου, πιθανότατα καταστροφικού, lockdown.
 • Ο ΕΣΑ ζητά, επίσης, την έγκαιρη ανακοίνωση των όρων επαναλειτουργίας της αγοράς, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρηματίες να προγραμματίσουν αναλόγως τις λειτουργικές ανάγκες των καταστημάτων τους, καθώς και την ενίσχυση των δρομολογίων των μέσων μεταφοράς καθ’ όλο τον Δεκέμβριο, για ασφαλή μετακίνηση εργαζομένων και καταναλωτικού κοινού.

Επιπρόσθετα, στην επιστολή του προς τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Καφούνης προτείνει σειρά μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων, όπως:

 • Συνέχιση καταβολής Επιστρεπτέας Προκαταβολής καθ’ όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και αύξηση του διαθέσιμου κονδυλίου σε τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ για τις επόμενες φάσεις, με διατήρηση της επιδότησης του 50%.
 • Μετατροπή μέρους του ποσού των Επιστρεπτέων Προκαταβολών 1, 2 και 3 που έχουν δοθεί σε μη επιστρεπτέο, ανάλογα με την πτώση του συνολικού τζίρου της επιχείρησης κατά το 2020.
 • Δημιουργία νέας ρύθμισης 120 δόσεων, που θα περιλαμβάνει το σύνολο των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης και η εξόφλησή τους μεταφέρθηκε για την άνοιξη του 2021. Η ρύθμιση αυτή θα πρέπει να ανακοινωθεί αμέσως, ώστε να δημιουργήσει κλίμα σχετικής αισιοδοξίας. Επίσης να προβλέπει επιβράβευση των συνεπών με κούρεμα 20% της συνολικής οφειλής, αφαιρώντας το ποσό της μείωσης από τις τελευταίες δόσεις της ρύθμισης.
 • Το οριζόντιο κριτήριο των επιλέξιμων ΚΑΔ που ορίζει τις πληττόμενες επιχειρήσεις, οφείλει να αντικατασταθεί με το ποσοστό της συνολικής πτώσης τζίρου του 2020 σε σχέση με το 2019 και να αποτελεί πλέον το βασικό κριτήριο όλων των νέων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τμηματικά διαστήματα σύγκρισης τζίρου.
 • Να υπάρξει ειδική μέριμνα για τη στήριξη νέων επιχειρήσεων, που ιδρύθηκαν μέσα στο 2020 και αποκλείονται από όλα τα μέτρα στήριξης.
 • Συνέχιση της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων κατά 40%, για τις αποδεδειγμένα πληγείσες επιχειρήσεις, με βάση το αντικειμενικό κριτήριο της πτώσης τζίρου για τους 3 πρώτους μήνες του 2021 και προαιρετική ισχύ του μέτρου για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, με παράλληλη επιδότηση του 50% του ποσού της μείωσης για τους ιδιοκτήτες.
 • Θέσπιση προγράμματος τετράμηνης επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών από το κράτος μετά το τελικό άνοιγμα των καταστημάτων, κατά το πρότυπο στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων, με σκοπό να στηριχθούν οι θέσεις εργασίας μέχρι να επανέλθουμε στην ομαλή λειτουργία της αγοράς και να αποφύγουμε απολύσεις ή λουκέτα.
 • Αναστολή δόσεων δανείων έως και το Μάρτιο του 2021 και επαναλειτουργία του προγράμματος επιδότησης τόκων δανείων.
 • Άμεση δημιουργία χορηγικού δανείου με ευνοϊκούς όρους και την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, που θα υποχρεώνει τις τράπεζες να το προσφέρουν σε επιχειρήσεις κάθε μορφής, με τζίρο έως 250.000€, βασισμένο στην πρόταση του ΕΣΑ, που έχει εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ι. Τσακίρη και της προέδρου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Α. Χατζηπέτρου.
 • Δημιουργία ειδικού προγράμματος ΕΣΠΑ, που θα αφορά στην ψηφιακή αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό και την προσαρμογή στις νέες ανάγκες της αγοράς που διαμόρφωσε η πανδημία του covid-19 στις εμπορικές επιχειρήσεις.
 • Δημιουργία ειδικής ρύθμισης των οφειλών των επιχειρήσεων σε ΔΕΚΟ και σε ιδιωτικές εταιρείες παροχής κοινής ωφέλειας.
 • Επιβολή εφάπαξ εισφοράς 1% επί του ποσού αύξησης του τζίρου, σε όσες επιχειρήσεις αύξησαν τον τζίρο τους εν μέσω κρίσης λόγω κορωνοϊού, με σκοπό την εμπέδωση κλίματος κοινωνικής δικαιοσύνης.