Log in

Μητσοτάκης: Cartier στη Μαρέβα - πείνα στον λαουτζίκο

Δραστικό περιορισμό των μέτρων παροχής οικονομικών ενισχύσεων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις ακόμη κι από τον Φεβρουάριο, εξετάζει η κυβέρνηση, καθώς η εκτίναξη του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 11% του ΑΕΠ το 2020, οι προοπτικές είσπραξης φόρων εισοδήματος μειωμένων έως και 90% φέτος, λόγω της κάθετης πτώσης των εισοδημάτων το προηγούμενο έτος, καθώς και οι νέες αναθεωρημένες προβλέψεις για ύφεση -  μαμούθ στο πρώτο τρίμηνο του 2021 προκαλούν πλέον φόβους για πρωτοφανούς έκτασης δημοσιονομική καταστροφή. 

Γράφει ο: 

Υπό τη δαμόκλειο σπάθη μιας τεράστιας μαύρης τρύπας στα κρατικά ταμεία, την οποία θα προκαλέσει η πρωτοφανής συρρίκνωση των εισοδημάτων και συνακόλουθα των φορολογικών εσόδων και οι ασφυκτικές πιέσεις που ασκούνται από τις πρωτογενείς δαπάνες, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έχουν αρχίσει πλέον να καταρτίζουν σχέδια για ταχύτερη απόσυρση των μέτρων στήριξης προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα στον φετινό κρατικό προϋπολογισμό.     

Σύμφωνα με πληροφορίες τα αρμόδια στελέχη εξετάζουν τώρα «κούρεμα» του πακέτου στήριξης σε περίπτωση που υγειονομικά πετύχει το πείραμα του ανοίγματος του λιανεμπορίου και επεκταθεί και σε άλλους τομείς σταδιακά τον ερχόμενο μήνα. Με βάση το σενάριο αυτό θα περιοριστεί δραστικά η περίμετρος των ειδικών επιδομάτων για τις αναστολές συμβάσεων εργαζομένων, η κάλυψη των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών καθώς και των αναστολών πληρωμών για δόσεις ρυθμίσεων οι οποίες θα ισχύσουν το Φεβρουάριο κυρίως για τους κλάδους που θα παραμείνουν κλειστοί με κρατική εντολή.

Αρμόδια πηγή τόνιζε χαρακτηριστικά ότι εφόσον αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της εμπορικής αγοράς είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο να σταματήσουν τα μέτρα στήριξης. Η ίδια πηγή διευκρίνιζε ότι κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι θα παγώσουν οι παρεμβάσεις για την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης και την επανεκκίνηση της οικονομίας απλά θα ενεργοποιηθεί ένα νέο μοντέλο στήριξης με στοχευμένα και όχι οριζόντια μέτρα.

Ο σχεδιασμός για αλλαγές στην έκταση και τη διάρκεια του υφιστάμενου πακέτου απορρέει από την ανάγκη επίσπευσης της επαναφοράς του ελλείμματος σε πτωτική τροχιά από το ύψος - ρεκόρ των 18,2 δισ. ευρώ στο οποίο βρέθηκε το 2020. Μετά από αυτή την εξέλιξη η συμπίεση του δημοσιονομικού κόστους είναι, πλέον, μονόδρομος για το υπουργείο Οικονομικών.       

Εκτιμάται, ειδικότερα, ότι αν η αγορά είναι ανοιχτή δεν υπάρχει λόγος για οριζόντια παράταση όλων των ενισχύσεων και τον Φεβρουάριο που θα «φορτώσουν» στον προϋπολογισμό με «αχρείαστες» δαπάνες  δισεκατομμυρίων ευρώ τη στιγμή που θα πρέπει να καταβληθούν πάνω από 2,2 δις. ευρώ για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 και 6 και πάνω από 150 εκατ. ευρώ για την καταβολή  αποζημιώσεων σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων για την κάλυψη του 80% της απώλειας από τα ενοίκια του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου.

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε ότι μέσα στο έτος πρέπει να πληρωθούν τοκοχρεολύσια ύψους 11,5 δισ. ευρώ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η στάθμη της δεξαμενής των διαθεσίμων του Δημοσίου θα πρέπει να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα.

Πάντως σε μια ύστατη προσπάθεια υποστήριξης των αναπτυξιακών σχεδίων το υπουργείο Οικονομικών προχωρά άμεσα στην κατάθεση τροπολογίας που θα ανοίξει το δρόμο για την προκήρυξη των πρώτων έργων του Ταμείου Ανάκαμψης τον Φεβρουάριο με τη χρήση εθνικών πόρων καθώς η προκαταβολή ύψους 2,6 δισ. ευρώ από την Ευρώπη αναμένεται το καλοκαίρι.