Log in

Χρ. Σταϊκούρας: Ευχαριστημένος... αν ή ύφεση είναι κάτω από 12%!

"Αν η ύφεση για το 2020 βγει κάτω από 12% πάει να πει ότι οι πολιτικές μας έπιασαν!". Στη δήλωση αυτή προέβη ο υπουργός Οικονομικών κλείνοντας τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτης του Κινήαμτος Αλλαγής για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Γράφει ο: 

Μια δήλωση που αναμένεται να συζητηθεί και να προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, ενώ παράλληλα απαντώντας στην έντονη κριτική του κόμματος τόνισε "Ζούμε μέσα στην κοινωνία και όχι σε γυάλινους πύργους, με την επισήμανση ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι και η επιστροφή στην κανονικότητα και την ανάπτυξη θα είναι σταδιακή".

Ο κ. Σταϊκουρας υπεραμύνθηκε της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης κατηγορώντας το ΚΙΝ.ΑΛΛ. για ατεκμηρίωτη και άστοχη κριτική και προτάσεις μέτρων χωρίς κοστολόγηση και μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, στην ενίσχυση της απασχόλησης της Υγείας και της Παιδείας και στις ιδιωτικές επενδύσεις.

"Θα είμαστε εδώ για όσο και ό,τι χρειαστεί ειδικά το Υπουργείο Υγείας", ανέφερε, προαναγγέλλοντας ρυθμίσεις που θα κατατεθούν την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή και αφορούν:

1o. Eιδικά για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο οι επιχειρήσεις αυτές απαλλάχθηκαν πλήρως από την καταβολή του ενοικίου, το 80% του οποίου καταβάλλεται, αφορολόγητα, στους ιδιοκτήτες των ακινήτων από το Κράτος

2o. Η αναστολή πληρωμών αξιογράφων και η πρόβλεψη χορήγησης διευκολύνσεων στους κομιστές αυτών

3o. Mε διάταξη νόμου διαμορφώνεται ένα προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων, με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών. Σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά, θα δύναται να χορηγείται ενίσχυση, με τη μορφή της «επιδότησης παγίων δαπανών», στο πλαίσιο της στήριξης για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων. Θα αφορά επιχειρήσεις κλάδων που επλήγησαν, που εμφάνισαν μείωση τζίρου κατά την περίοδο της πανδημίας, αλλά και είχαν και ζημιά την προηγούμενη χρονιά, καθώς δεν κατάφεραν να καλυφθούν οι πάγιες δαπάνες που έχουν. Προς αυτή την κατεύθυνση, προχωρά εντατικά η τεχνική προετοιμασία του νέου μέτρου από τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς και οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η χώρα μας θα λάβει 5,5 δισ από το Ταμείο το 2021 και μάλιστα είμαστε η πρώτη χώρα στην ΕΕ που το ποσοστό προχρηματοδότησης υπερβαίνει το 1% του πλούτου της χώρας.

Την έντονη ανησυχία της για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης από την κυβέρνηση, εξέφρασε η Φώφη Γεννηματά. "Δεν έχετε λευκή επιταγή" επισήμανε η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. , σημειώνοντας, ότι, δεν είναι αισιόδοξη για την αξιοποίηση των κονδυλίων, γιατί φοβάται "πάρτι συμφερόντων καθώς το πρωθυπουργικό γραφείο δεν ενδιαφέρεται για το μέλλον της χώρας, αλλά για το μέλλον της κυβέρνησης της ΝΔ".

Η κ. Γεννηματά περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στην ελληνική οικονομία και όσον αφορά τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, πρότεινε, το 50% σε βάθος τετραετίας να δοθεί στις επενδύσεις για την ανάπτυξη της χώρας, το 20% για την ολοκλήρωση των δημόσιων υποδομών και την ενίσχυση του ΕΣΥ, το 10% σε μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και το 20% σε πρόσθετα μέτρα για να μείνει ζωντανή η οικονομία με αφορμή την πανδημία.

Σκληρή ήταν η κριτική όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τον τον κ. Σταϊκούρα να απαντά "Ακούς από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να λένε ότι εκτοξεύονται τα χρέη τα ελλείμματα και ταυτόχρονα όλα τα κόμματα ζητούν πρόσθετες παροχές, δηλαδή από τη μία λένε ότι αυξάνει το έλλειμμα και το χρέος και ταυτόχρονα προτείνουν πολιτικές για να αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Προφανώς εδώ δεν είναι ναυάγιο η πολιτική της κυβέρνησης αλλά ναυάγιο η πολιτική της της αντιπολίτευσης".