Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 64
Log in

IIF: Πιέζει για την έκθεση της τρόικας

Προειδοποίηση ότι περαιτέρω καθυστέρηση της έκθεσης της Τρόικας και του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, «μπορεί να είναι λόγος για ένα event risk, και εντείνει τις πιέσεις στην ελληνική οικονομία», εξέδωσε το IIF.

Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι "το να απαιτηθούν όροι διάσωσης για τις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ίσως αποτρέψει την ενεργοποίηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ.

Tο conditionality που απαιτείται από το πρόγραμμα ΟΜΤ, ενώ είναι απαραίτητο ώστε να τονώσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο σε κάποιες χώρες που βρίσκονται σε ανάγκη, αποτρέποντάς τις από το να ζητήσουν στήριξη.

Oι αγορές έχουν ήδη αποτιμήσει την ισχυρή στήριξη που προκύπτει από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ «και κάθε καθυστέρηση ενεργοποίησης του προγράμματος μπορεί να προκαλέσει απογοήτευση.

H λήξη των αγορών ομολόγων εάν μια χώρα θεωρηθεί ότι δεν συμμορφώνεται με τους όρους, μπορεί να προκαλέσει απότομη διόρθωση της αγοράς.

Ιταλοί και Ισπανοί αξιωματούχοι εδώ και καιρό ζητούν την ΕΚΤ να τους βοηθήσει για τη μείωση του κόστους δανεισμού, ώστε να έχουν το περιθώριο να επικεντρωθούν και να προωθήσουν τις μεταρρυθμίσεις.

Οι αγορές εκφράζουν ανησυχίες ότι το υψηλό χρέος των χωρών, οι ασθενείς προοπτικές ανάπτυξης και η ευάλωτη χρηματοπιστωτική κατάσταση, θέτει σε κίνδυνο τις οικονομίες τους.

Ωστόσο οι βορειότερες χώρες της ευρωζώνης, και κυρίως η Γερμανία, εκφράζουν ανησυχίες ότι περισσότερη βοήθεια από την ΕΕ χωρίς τους όρους, θα προκαλέσει χαλαρότητα στην προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις.

Για αυτό και η ΕΚΤ δήλωσε ότι για να ξεκινήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, θα πρέπει οι χώρες να ζητήσουν από την ΕΕ βοήθεια και να συμφωνήσουν στην εφαρμογή σειράς οικονομικών τακτικών. Αλλά τώρα, η Ιταλία και η Ισπανία φαίνονται απρόθυμες να ζητήσουν βοήθεια.

Σε ο,τι αφορά στην Ελλάδα, περαιτέρω καθυστέρηση της έκθεσης της Τρόικας και έγκριση του προγράμματος διάσωσης της χώρας, αποτελεί πηγή event risk για τη χώρα".