Log in

ΑΑΔΕ: 3,88 δισ. επιπλέον φόρους θα επιδιώξει να εισπράξει το 2021!

Εξωπραγματικούς εισπρακτικούς στόχους έθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Διοίκηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το 2021.

Γράφει ο: 

Παρά το γεγονός ότι η πρωτοφανής συρρίκνωση που έχει προκαλέσει στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας μας η παρατεταμένη καραντίνα αναμένεται να οδηγήσει φέτος σε σημαντική πτώση κυρίως τις εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος και τον ΦΠΑ, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ανέβασε τον πήχυ στον οποίο πρέπει να φθάσουν φέτος οι εισπράξεις φόρων σε επίπεδο υψηλότερο κατά 312 εκατομμύρια ευρώ από αυτό που προβλέπει ο φετινός κρατικός προϋπολογισμός.

Κι αυτό τη στιγμή που ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι το κράτος, αυτή τη στιγμή, πορεύεται κάθε μήνα με ολοένα μειούμενα έσοδα και ολοένα αυξανόμενες δαπάνες κι ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2021 που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο θεωρείται πλέον ουσιαστικά παρωχημένος.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλος - με την υπ’ αριθμόν 17484 ΕΞ 2021 απόφαση την οποία υπέγραψε πρόσφατα - έθεσε ως βασικό εισπρακτικό στόχο για την Α.Α.Δ.Ε. τα φορολογικά έσοδα να φθάσουν φέτος τα 48,148 δισ. ευρώ, δηλαδή να αυξηθούν κατά 3,883 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τα φορολογικά έσοδα του 2020, ενώ ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει για φέτος ότι τα φορολογικά έσοδα που θα εισπραχθούν θα είναι αυξημένα κατά 3,571 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τα αντίστοιχα έσοδα του 2020 και ότι θα ανέλθουν σε 47,836 δισ. ευρώ,.

Ειδικότερα δε για τις επιμέρους βασικές κατηγορίες φορολογικών εσόδων, οι εισπρακτικοί στόχοι που τέθηκαν στην Α.Α.Δ.Ε. από τον κ. Βεσυρόπουλο διαμορφώνονται ως εξής:

α) Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων: Ζητείται να εισπραχθούν 10,383 δισ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός προβλέπει 10,193 δις. ευρώ. Η Α.Α.Δ.Ε. καλείται δηλαδή να εισπράξει 190 εκατ. ευρώ περισσότερα από αυτά που προβλέπει ο φετινός προϋπολογισμός. Σε σύγκριση με το 2020, η Α.Α.Δ.Ε. καλείται φέτος να αυξήσει τις εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 353 εκατ.ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση των εισπράξεων αυτών κατά 163 εκατ. ευρώ.

β) Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων: Οι υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε. καλούνται να εισπράξουν 3,922 δισ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι... αρκούν 3,416 δισ. ευρώ. Ζητείται δηλαδή από την Α.Α.Δ.Ε. να εισπράξει από τις εταιρείες και τις λοιπές νομικές οντότητες 506 εκατ. ευρώ περισσότερα από αυτά που προβλέπει ο φετινός προϋπολογισμός. Σε σύγκριση με το 2020, οι υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε. καλούνται φέτος να αυξήσουν τις εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος των εταιρειών και των λοιπών νομικών προσώπων και οντοτήτων κατά 1,336 δισ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση των εισπράξεων αυτών κατά 830 εκατ. ευρώ.

γ) Φ.Π.Α: Οι φοροεισπρακτικές υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε. καλούνται να εισπράξουν φέτος από τον Φ.Π.Α. 17,492 δισ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός αναφέρει ότι πρέπει να εισπράξουν 17,466 δισ. ευρώ. Το επιπλέον ποσό που ζητείται εδώ είναι μόλις 26 εκατ. ευρώ.

δ) Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.): Ο εισπρακτικός στόχος που τέθηκε στις υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε. είναι, ουσιαστικά, ίδιος με του κρατικού προϋπολογισμού. Καθορίστηκε στα 6,599 δισ. ευρώ ενώ ο προϋπολογισμός προβλέπει 6,601 δισ. ευρώ.

Οι εισπρακτικοί στόχοι που τέθηκαν από τον υφυπουργό Οικονομικών στην Α.Α.Δ.Ε. μπορούν με ασφάλεια να θεωρηθούν μη επιτεύξιμοι. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στον φόρο εισοδήματος τα έσοδα όχι μόνο δεν αναμένεται να αυξηθούν κατά 1,9 δισ. ευρώ συνολικά, όπως προβλέπει το εισπρακτικό πλάνο που καθόρισε ο υφυπουργός για την Α.Α.Δ.Ε., αλλά θα υποστούν σημαντική μείωση.

Oι καραντίνες που επιβλήθηκαν εντός του προηγουμένου έτους είχαν ως συνέπεια περισσότεροι από 1.700.000 μισθωτοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα να τεθούν σε αναστολή συμβάσεων εργασίας για χρονικά διαστήματα από 3 έως και 10 μήνες, πάνω από 1.400.000 ατομικές επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι να αναστείλουν τη λειτουργία τους, για 5 έως και 7 μήνες τουλάχιστον μέσα στο 2020 ή να υπολειτουργούν τουλάχιστον για 9 μήνες μέσα στο προηγούμενο έτος, κατά τη διάρκεια των οποίων πραγματοποίησαν σημαντικά μειωμένους τζίρους. Επιπλέον περισσότεροι από 400.000 ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων υποχρεώθηκαν για χρονικά διαστήματα από 6 έως και 10 μήνες μέσα στο 2020 να εισπράξουν ενοίκια μειωμένα κατά 40% ή και περισσότερο.

Όλοι αυτοί οι φορολογούμενοι επιβίωσαν οικονομικά χάρις τις έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις που έλαβαν από το Δημόσιο, όπως οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού των 800 και των 534 ευρώ, τα ποσά της «επιστρεπτέας προκαταβολής», που κυμάνθηκαν από 1.000 έως και 350.000 ευρώ, και διάφορα άλλα έκτακτα και ειδικά επιδόματα. Όλες αυτές οι οικονομικές ενισχύσεις οι οποίες καταβλήθηκαν από το κράτος με σκοπό την μερική ή και την ολική αναπλήρωση των απωλεσθέντων εισοδημάτων τόσων πολλών εργαζομένων και επιχειρήσεων είναι αφορολόγητες, ακατάσχετες και δεν συνυπολογίζονται στα ετήσια φορολογητέα εισοδήματά τους, τα οποία λαμβάνονται υπόψη για να κριθεί εάν δικαιούνται ή όχι διαφόρων άλλων τακτικά καταβαλλόμενων ποσών κοινωνικών επιδομάτων και παροχών.

Ως εκ τούτου, περισσότεροι από 3.500.000 φορολογούμενοι, στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που θα υποβάλουν φέτος την άνοιξη και το καλοκαίρι για το φορολογικό έτος 2020, θα εμφανίσουν ποσά ετήσιων φορολογητέων εισοδημάτων σημαντικά μειωμένα σε σύγκριση με αυτά που εμφάνισαν πέρυσι, με τις δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2019. Οι μειώσεις στα ετήσια φορολογητέα εισοδήματα για πάνω από 3.500.000 φυσικά πρόσωπα θα είναι τουλάχιστον 30% και σε πολλές περιπτώσεις θα φθάνουν ή και θα υπερβαίνουν το 50%, με αποτέλεσμα τα ποσά των φόρων που αναλογούν να περιοριστούν σε επίπεδα χαμηλότερα κατά 30% έως και 80% ή ακόμη και να μηδενιστούν.stoxoi2021 page 001