Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 64
Log in

Τι αλλάζει στον ΚΒΣ

Τέλος στις κατηγορίες των βιβλίων, μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά στον τρόπο τήρησης των βιβλίων και των στοιχείων, απαλλαγή μικροεπαγγελματιών από την υποχρέωση να κάνουν έναρξη επαγγέλματος αλλά και υποχρεωτική διενέργεια των συναλλαγών άνω των 300 ευρώ μέσω τράπεζας, αναμένεται να φέρει ο νέος Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων.

Γράφει ο Πύρρος Θανόπουλος

Έτοιμος είναι, σύμφωνα με πληροφορίες ο νόμος που θα αντικαταστήσει τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Στο κείμενο, η έκταση του οποίου δεν θα υπερβαίνει τις 30-40 σελίδες, μπαίνουν οι τελευταίες...πινελιές ώστε να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο φθινόπωρο.

Ουσιαστικά, ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων θα πάψει να υπάρχει. Οι διατάξεις που θα παραμείνουν, σχεδιάζεται να ενσωματωθούν στον βασικό φορολογικό νόμο (2238/94). Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του fmvoice.gr, οι βασικές αλλαγές που σχεδιάζονται είναι οι εξής:

-Ο επιτηδευματίας δεν θα υποχρεούται στην έκδοση βιβλίων αν τα ετήσια έσοδά του δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ. Εφόσον υιοθετηθεί η πρόταση θα δοθεί ανάσα σε χιλιάδες νέους επαγγελματίες οι οποίοι σήμερα υποχρεούνται να κάνουν έναρξη και να εγγράφονται στο ΤΕΒΕ ακόμη και για μικροέσοδα που δεν υπερβαίνουν τα 5000 ευρώ ετησίως.
 
-Τα τιμολόγια θα μπορούν να αρχειοθετούνται ηλεκτρονικά ή να αποθηκεύονται οπουδήποτε θέλει ο επιχειρηματίας. Επίσης, δεν θα είναι υποχρεωτική η εκτύπωση των βιβλίων που τηρούνται μηχανογραφικά, παρά μόνο αν το ζητήσει ο φορολογικός  έλεγχος

-Τα βιβλία θα διακρίνονται σε απλογραφικά και διπλογραφικά. Μάλλον μπαίνει τέλος στα βιβλία Β’ και Γ’ κατηγορίας
-Βιβλία θα τηρούν οι πάντες ακόμη και οι αγρότες.

-Όλες οι συναλλαγές άνω των 300 ευρώ θα πρέπει να εκτελούνται μέσω τράπεζας.

-Οι επαγγελματίες θα εκδίδουν το τιμολόγιο όταν θα καθίσταται απαιτητή η αμοιβή τους. Η  πρόταση, αποσκοπεί στο να  περιορίσει το φαινόμενο οι επαγγελματίες να εκδίδουν το τιμολόγιο, να ενσωματώνουν τη συναλλαγή στη δήλωση ΦΠΑ αλλά να μην μπορούν να πληρώσουν καθώς το μόνο που κατέχουν στα χέρια τους είναι μια επιταγή μεταχρονολογημένη
.
-Για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, στο νομοσχέδιο θα γίνεται λόγος για συγκεντρωτικά δελτία αποστολής, κατάρτιση λίστας με τις αμοιβές των εργαζομένων της επιχείρησης αλλά και ομαδικές εγγραφές συναλλαγών μέχρι ένα ύψος (π.χ μέχρι 150 ευρώ την ημέρα) ώστε να περιοριστεί η γραφειοκρατία κατά την τήρηση των βιβλίων.