Log in

Ηλεκτρονικά οι δηλώσεις φόρου μεταβίβασης για ακίνητα που έχουν αντικειμενικές αξίες

Τη δυνατότητα να υποβάλουν ηλεκτρονικά, μέσω ΤΑΧΙSNET, τις δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων έχουν πλέον οι φορολογούμενοι, αλλά μόνο για μεταβιβαστικά συμβόλαια που αφορούν σε ακίνητα ευρισκόμενα σε περιοχές εντός συστήματος αντικειμενικών αξιών. Ηδη η απόφαση για τον καθορισμό της διαδικασίας ηλεκτρονικής υποβολής υπεγράφη από τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Βάσει της αποφάσεως αυτής, μέχρι τις 31 Μαϊου η ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης Φ.Μ.Α. θα είναι προαιρετική, δηλαδή οι υπόχρεοι φορολογούμενοι θα έχουν την εναλλακτική δυνατότητα να επιλέξουν την υποβολή της δήλωσης σε έντυπη μορφή, όπως γινόταν μέχρι τώρα. Από την...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ούτε ο Στουρνάρας πιστεύει τον προϋπολογισμό!

Ύφεση που στην καλύτερη των περιπτώσεων θα ξεπεράσει το 10% φέτος - το αρνητικό σενάριο είναι κατά πολύ δυσμενέστερο - οι επιπτώσεις της οποίας θα απαιτήσουν δύο χρόνια τουλάχιστον για να ξεπεραστούν, προβλέπει το «μέσο» σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδος για την νομισματική πολιτική που υποβλήθηκε χθες στην Βουλή.

Γράφει ο: 

Αναθεωρώντας τις εκτιμήσεις που ο ίδιος είχε διατυπώσει την 1η Δεκεμβρίου σύμφωνα με τις οποίες η ύφεση θα έφθανε φέτος το 7,9%, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος καταρρίπτει με διπλωματικό τρόπο το κυβερνητικό αφήγημα πάνω στο οποίο βασίζεται ο προϋπολογισμός που αναμένεται να ψηφιστεί αύριο τα μεσάνυχτα από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Γίνεται έτσι φανερό , ότι η Κεντρική Τράπεζα έχει πολλές επιφυλάξεις για την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού και τις διατυπώνει εκ των προτέρων προκειμένου να προασπίσει το κύρος της .

Η διόρθωση της προηγούμενης εκτίμησης του κ. Στουρνάρα μπορεί να αποδοθεί στο τρόπο που διαχειρίζεται η κυβέρνηση το τρέχον lockdown στη χώρα που περιορίζει δραματικά τα όποια περιθώρια της οικονομίας ενώ συγχρόνως έχει περιορισμένα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του κύματος της πανδημίας.

Ειδικότερα στην Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής , το βασικό σενάριο της ΤτΕ προβλέπει ότι ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί εφέτος στο -10%, ενώ το 2021 και 2022 αναμένεται ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας με ρυθμό 4,2% και 4,8% αντιστοίχως, καθώς εκτιμάται ότι τόσο η εγχώρια όσο και η εξωτερική ζήτηση θα ενισχυθούν σημαντικά.

Στο ήπιο σενάριο, που υποθέτει ότι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και αναστολής της λειτουργίας πολλών κλάδων της οικονομικής δραστηριότητας θα αρθούν γρηγορότερα και η μετάβαση στην κανονικότητα θα είναι σχετικά σύντομη, το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 9% το 2020, ενώ θα σημειώσει άνοδο κατά 4,8% το 2021 και 5% το 2022.

Σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο, το οποίο υποθέτει ότι οι συνέπειες της πανδημίας θα είναι πιο έντονες και η ανάκαμψη της οικονομίας θα καταστεί δυσκολότερη, το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 11% το 2020 και θα αυξηθεί κατά 3,2% και 4,5% το 2021 και το 2022 αντιστοίχως.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη πρόβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδος, το πρωτογενές αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης το 2020, σύμφωνα με τη μεθοδολογία της ενισχυμένης εποπτείας, αναμένεται να επιδεινωθεί έναντι της πρόβλεψης του Ιουνίου και να διαμορφωθεί σε έλλειμμα της τάξεως του 7,3% του ΑΕΠ, εξαιτίας της μεγαλύτερης μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας και των επιπλέον δημοσιονομικών παρεμβάσεων.

Εν τούτοις η ΤτΕ εκτιμά ότι οι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους παραμένουν περιορισμένοι μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030.

Για τα Κόκκινα Δάνεια  η ΤτΕ προβλέπει μετά την υποχώρηση τους το 2020 (διαμορφώθηκαν στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2020 σε 58,7 δισεκ. ευρώ, μειωμένα κατά 9,8 δισεκ. ευρώ συγκριτικά με το τέλος Δεκεμβρίου του 2019) και νέα αύξηση το 2021 λόγω της πανδημίας.

Για το λόγο αυτό, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει υποβάλει στην κυβέρνηση πρόταση για τη δημιουργία μιας εταιρίας διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού, ( σ.σ bad Bank ) η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση ενός σημαντικού ποσοστού ΜΕΔ, ενώ παράλληλα η πρόταση προβλέπει και την αντιμετώπιση του ζητήματος της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης (DTC).