Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 43
Log in

Μίχαλος: Πανευρωπαϊκό κούρεμα χρέους για τις πληγείσες επιχειρήσεις

Στην κατάθεση συγκεκριμένης πρότασης από τα Ευρωεπιμελητήρια προς τα αρμόδια όργανα της ΕΕ προκειμένου να ληφθεί πολιτική απόφαση για τη "συγχώρεση χρέους" (debt forgiveness) που θα δίνει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να διαγράψουν χρέη προς το Δημόσιο που αφορούν τις πληγείσες από τον κορονοϊό επιχειρήσεις, ζητεί με επιστολή του προς τη Διοίκηση των Ευρωεπιμελητηρίων, ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Όλα έτοιμα για τις αποκρατικοποιήσεις

Μέχρι το τέλος του δευτέρου τριμήνου θα έχει κλείσει το θέμα των συμβούλων για την συντριπτική πλειοψηφία του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.

Μέχρι το τέλος του δευτέρου τριμήνου θα έχει κλείσει το θέμα των συμβούλων για την συντριπτική πλειοψηφία του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ειδικότερα, τους πρώτους συμβούλους για την αξιοποίηση μέρους της δημόσιας περιουσίας αναμένεται να ορίσει αύριο κατά τη συνεδρίασή της η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων.

Στο πλαίσιο ημερίδας για το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι η κυβέρνηση στοχεύει σε έσοδα 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις αποκρατικοποιήσεις μέχρι το 2015 με προοπτική τα 15 δισ. ευρώ από αυτά να έχουν αντληθεί έως το 2012.

Ωστόσο, απέφυγε να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την άντληση των εσόδων, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι με μια πρώτη εκτίμηση η ακίνητη περιουσία των μη εισηγμένων ΔΕΚΟ ανέρχεται σε πάνω από 8 δισ. ευρώ.

Όπως διευκρίνισε, ο έως τώρα σχεδιασμός δεν περιλαμβάνει αριθμό ακινήτων, αλλά τον τρόπο προσέγγισης για την αξιοποίησή τους. Το συγκεκριμένο πλαίσιο περιλαμβάνει την καταγραφή των ακινήτων, το πώς η αξία τους θα αυξηθεί ταχύτερα χρονικά (π.χ. δημιουργία ταμείου, στο οποίο θα συνεισφέρονται ακίνητα).

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο πώλησης περαιτέρω ποσοστού στον ΟΤΕ στην Deutsche Telekom ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδέχθηκε ότι έχει συνεχείς επαφές με εκπροσώπους της γερμανικής εταιρείας, αλλά, όπως ανέφερε «δεν υπάρχει κάτι».

Αναφορικά με τις τράπεζες, επανέλαβε τη βούληση για έναν «κρατικό πυλώνα», ενώ όπως είπε, παραμένει και η αναφορά στο μνημόνιο για «εξέταση της συμμετοχής του Δημοσίου» (π.χ. αναδιάρθρωση ΑΤΕ).

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα των πρόσθετων μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ για το 2011, που θα συζητηθεί με τους εκπροσώπους της τρόικας που επισκέπτονται τη χώρα μας στις αρχές Απριλίου. Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν θα δημοσιοποιηθούν τους επόμενους μήνες χωρίς ακόμη να έχει αποφασισθεί εάν αυτές θα αφορούν τα έσοδα ή τις δαπάνες.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι παρά την υστέρηση των εσόδων το α΄ δίμηνο εφέτος, η συνολική εικόνα για το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού είναι καλύτερη σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012- 2015, σημείωσε ότι άρχισε ήδη η επεξεργασία για το μακροοικονομικό σενάριο, το «δημοσιονομικό κενό», την κατανομή σε δαπάνες και έσοδα και την αναγωγή σε υπουργεία και τομείς πολιτικής.

Ο υπουργός έχει ήδη ενημερώσει τον Πρωθυπουργό και επανέλαβε ότι στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο δεν θα προβλέπονται οριζόντιες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, νέες αυξήσεις σε συντελεστές φόρων και περικοπή του ΠΔΕ. Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο έως τις 15 Απριλίου και από τη Βουλή έως τις 15 Μαΐου.

Επίσης, εμφανίστηκε αισιόδοξος εν όψει της Συνόδου Κορυφής στις 24 και 25 Μαρτίου όσον αφορά την έγκριση του «συνολικού πακέτου» λύσης, και τόνισε ότι θεωρούνται δεδομένα η επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ και η μείωση του επιτοκίου.

«Οι θετικές αυτές εξελίξεις δεν υποκαθιστούν και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την προσπάθεια της χώρας στο πλαίσιο του μνημονίου» για τη δημοσιονομική προσαρμογή, συμπλήρωσε ο ίδιος.