Log in

Ανακοινώνεις ΕΚΕ, παίρνεις βραβείο!

Σε όλους αρέσουν τα βραβεία. Και εάν πρόκειται για επιχείρηση δεν υπάρχει πιο σίγουρος δρόμος για ένα βραβείο από την ΕΚΕ. Δηλαδή την περιβόητη ή ταλαίπωρη (όπως το πάρει κανείς) Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη που τα χωράει όλα, από το βάψιμο ενός τοίχου σχολείου, μέχρι την ανακατασκευή ενός ορόφου νοσοκομείου και από την προσφορά τροφίμων ή φαρμάκων μέχρι τα σεμινάρια για να βρουν απασχόληση (και όχι δουλειά) οι νέοι.

Γράφει η: 

Χωρίς να ξεχνάμε βέβαια το περιβάλλον αλλά και τους ίδιους τους εργαζόμενους μιας εταιρίας για τους οποίους επίσης το εύρος των χαρακτηριζόμενων πρωτοβουλιών ως ΕΚΕ είναι μεγάλο:  από τις εθελοντικές δράσεις (θεσμοθετημένες και διοργανωμένες από τη διοίκηση) και την παροχή διευκολύνσεων (παιδικοί σταθμοί, πρόσθετη ιδιωτική ασφάλιση ) έως και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Ναι, ακόμα και η διατήρηση των θέσεων εργασίας παρουσιάζεται ως ΕΚΕ και μάλλον δεν απέχουμε πολύ από τη μέρα που θα διαφημίζεται ως ΕΚΕ και η καταβολή μισθού.  

Για όλα τα παραπάνω υπάρχει κάποιος οργανισμός, ινστιτούτο, σύνδεσμος ή φορέας που πρόθυμα θα αναγνωρίσει την εταιρική υπευθυνότητα που διακρίνει την εταιρική κουλτούρα και θα βραβεύσει την επιχείρηση. Θα αναγνωρίσει ότι η υπευθυνότητα αποδεικνύεται έμπρακτα μέσα από τις εταιρικές δράσεις και τη δέσμευση προς το κοινωνικό σύνολο και ως άλλος γενετιστής θα αποφανθεί ότι η υπευθυνότητα χαρακτηρίζει το εταιρικό DNA.

Και κάπως έτσι φτάνουμε στο να αποσπά η Novartis Hellas -που ερευνάται για δωροδοκίες στο χώρο της υγείας- τη χρυσή διάκριση για «την υπεύθυνη επιχειρηματική δραστηριότητά της» και να διαφημίζει το πλήθος των κλινικών μελετών που πραγματοποίησε, λες και αποτελεί πρωτοτυπία ή παραχώρηση για έναν διεθνή φαρμακευτικό κολοσσό η πραγματοποίηση κλινικών μελετών και όχι μέρος των δραστηριοτήτων του (και μάλιστα σημαντικό).    

Παλιότερα η Coca-Cola όχι μόνο είχε βραβευτεί για την εταιρική της υπευθυνότητα μόλις είχε κλείσει το εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη αλλά είχε διακριθεί και ως «best workplace», μια διάκριση που αναφέρονταν σε ένα ημιαυτόνομο τμήμα διοικητικών της υπηρεσιών και έρχονταν σε μια περίοδο που οι απολυμένοι της εταιρίας πραγματοποιούσαν την καμπάνια «ούτε γουλιά».

Η πρακτική «βραβεύουμε ό,τι λέει ΕΚΕ» δεν απαξιώνει μόνο τους διοργανωτές των βραβείων αλλά προσβάλλει και εκείνους που πραγματικά εφαρμόζουν προγράμματα ΕΚΕ, συνήθως με ανεξάρτητες πιστοποιήσεις. Εφόσον βέβαια αυτές οι αξιολογήσεις δεν περιορίζονται σε πολύ συγκεκριμένες ενέργειες και δήλωση αποποίησης της ευθύνης από τον αξιολογητή για τις υπόλοιπες – που συνιστά «πληρωμένη αξιοπιστία» και συνηθίζεται από μεγάλες και κατά τα άλλα αξιόπιστες εταιρίες .

Αλλά βέβαια ο θαυμαστός επιχειρηματικός κόσμος δεν αποτελεί εξαίρεση και είναι μάλλον ανεδαφικό να περιμένουμε ότι κατοικείται από αγγέλους.