Log in

Τι έγινε Κυριάκο, λέμε ψέματα στη θεία Μέρκελ;

Και πάνω που έσβηνε ο απόηχος των δηλώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, που αποκάλυπταν την πίστη του στον κοινωνικό δαρβινισμό,  ήρθαν οι Γερμανικές εκλογές και προκάλεσαν νέες ανησυχίες για τον φερόμενο ως επόμενο πρωθυπουργό.

Γράφει η: 

Όχι, οι γερμανοί πολιτικοί δεν προσπάθησαν να πείσουν τους πολίτες τους ότι οι κοινωνικές ανισότητες είναι μέρος της φύσης και ενδεχόμενη καταπολέμησή τους θα εναντιώνονταν σε αυτήν. Ούτε καν αυτοί του ακροδεξιού, και για πολλούς φασιστικού κόμματος AfD, τόλμησαν κάτι τέτοιο.

Πόσο μάλλον η Μέρκελ βέβαια, που παρότι στην ίδια ιδεολογική οικογένεια (του ΕΛΚ) με τον Κυριάκο, εάν υποστήριζε την άποψη του, ούτε τα πράγματα της από την Καγκελαρία δεν θα προλάβαινε να πάρει, καθώς επί των… πολλών ημερών της η κοινωνική ανισότητα διευρύνθηκε όσο ποτέ άλλοτε στην Γερμανία.

Ωστόσο, οι ανησυχίες για τον φέρελπι Έλληνα πρωθυπουργό δημιουργήθηκαν από το συγχαρητήριο μήνυμα που έστειλε στην καγκελάριο, το οποίο (αντιγράφουμε την ανακοίνωση του κόμματος) ανέφερε τα εξής:

«Στην επιστολή του ο κ. Μητσοτάκης συγχαίρει την κυρία Μέρκελ για την τέταρτη συνεχόμενη εκλογική της επικράτηση. Αναφέρει, επίσης, ότι πλέον δημιουργείται ένα παράθυρο ευκαιρίας για τολμηρές αλλαγές στην Ευρώπη. Αλλαγές που θα αφορούν τη ζωή και την ασφάλεια των πολλών, έτσι ώστε να μην υπάρχουν πολίτες που μένουν στο περιθώριο».

Θυμίζουμε και τη δήλωσή του στη ΔΕΘ:

«Δεν τρέφω αυταπάτες για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες, κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση, όσοι το επιχείρησαν καταστρατήγησαν τελικά την ίδια τη δημοκρατία και τα ατομικά δικαιώματα».

Με προφανή την αντίφαση μεταξύ των δύο, αναρωτιόμαστε:

Άλλαξε απόψεις ο Κυριάκος και μέσα σε ούτε 10 μέρες κόπτεται για τη ζωή και την ασφάλεια (μην ξεχνάμε τον φόβο) των πολλών και μάλιστα θέλει να μην υπάρχουν πολίτες στο περιθώριο, ενάντια δηλαδή, στη άνιση αλλά φυσική (σύμφωνα με τον ίδιο) τάξη πραγμάτων;

Έχει ήδη «χτυπηθεί» παρότι νέος πολιτικός από τον κλασσικό ελληνικό παλαιοκομματισμό που επιτάσσει διαφορετικές δηλώσεις «εντός» και διαφορετικές «εκτός»;

Αν κάποια από τις δύο δηλώσεις είναι ψευδής, δεν είναι λογικό να υποθέσουμε ότι λέει ψέματα στην Μέρκελ, αφού στο κάτω κάτω πρόκειται για μια τυπική έκφραση  συγχαρητηρίων και όχι για δήλωση προς τους πολίτες τους οποίους καλεί να τον ψηφίσουν;

Ή μήπως και οι δύο δηλώσεις του είναι εξίσου ψευδείς;

Με δεδομένο ότι για τον συγκεκριμένο πολιτικό δεν υπάρχει τίποτα πιο προφανές από την επιδίωξη της πρωθυπουργίας, μήπως τελικά δεν είναι καν θέμα αλήθειας ή ψεύδους παρά μόνο επίτευξης του στόχου (με ό,τι μέσο τον εξυπηρετεί);

Και εάν αυτή είναι μια αμοραλιστική ερμηνεία, έχουμε και… αμοραλιστικότερη:    

Με δεδομένο ότι μέχρι και το ΔΝΤ -που δεν το λες και αριστερό σωματείο- τα τελευταία χρόνια βγάζει σχεδόν… μαζικά εκθέσεις, ζητώντας από τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν την κοινωνική ανισότητα και ενώ η επικεφαλής του, Κρ. Λαγκάρντ, διεκδικεί με αξιώσεις τον τίτλο του… κήρυκα κατά της κοινωνικής ανισότητας (!), μη αφήνοντας Φόρουμ και Σύνοδο χωρίς να μιλήσει για αυτήν, δεν είναι λίγο περίεργο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης σπεύδει να την βαφτίσει «φυσική»;

Φυσική τάξη πραγμάτων σημαίνει αναπόδραστη τάξη πραγμάτων. Σημαίνει αποδοχή της κατάστασης ως μη αναστρέψιμη, σημαίνει θεώρηση της φτώχειας ως αποτέλεσμα της μοίρας, σημαίνει απουσία πολιτικών καταπολέμησης της φτώχειας και μεταβίβαση της αρμοδιότητας στην όποια φιλανθρωπία των πλουσίων.

Σημαίνει έκπτωση από την ιδιότητα του πολίτη. Σημαίνει πίσω στον καναπέ τώρα που αρχίζουν και τα reality και θα σας ξαναφωνάξουμε αν χρειαστούμε την ψήφο σας.