Log in

Πως τα πανίσχυρα λόμπι τραβούν το… αυτί του κύριου Τραμπ

Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα είδηση, με μεγάλο πολιτικό βάθος. Ειδικά για μια χώρα, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το χρήμα είναι Νόμος και η επιρροή των λόμπι σε όλα τα επίπεδα της εξουσίας τεράστια.

Γράφει η: 

Διάβασα, λοιπόν, ότι μια σημαντική ομάδα από λόμπι που εκπροσωπούν μια πλειάδα από τομείς και κορυφαίους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας, από τη βιομηχανία αυτοκινήτου έως το λιανεμπόριο και από τεχνολογικές εταιρίες έως τους αγρότες αποφάσισαν να συνενωθούν και να συνεργαστούν με ένα κοινό σκοπό: να ορθώσουν τείχος στην στρατηγική του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στην Κίνα και τον πόλεμο των δασμών που έχει ξεκινήσει θίγοντας άμεσα τα συμφέροντα τους (και έμμεσα του μέσου καταναλωτή).

Για το σκοπό αυτό και με το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικού Εμπορίου (NFTC) να λειτουργεί ως συντονιστής, δημιούργησαν ένα νέο γκρουπ-λόμπι ονόματι «Tariff Reform Coalition», η δράση του οποίου έκανε ήδη δυναμική «πρεμιέρα» με μια προειδοποιητική (για να μην πούμε έμμεσα απειλητική) επιστολή προς τα ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου.

Σκοπός της Συμμαχίας είναι να πιέσει αμφότερα τα νομοθετικά σώματα (Βουλή και Γερουσία) να διεκδικήσουν την αποκατάσταση των συνταγματικών τους εξουσιών επί της διαμόρφωσης της εμπορικής πολιτικής της χώρας, έτσι ώστε πολύ απλά ο Λευκός Οίκος να μην μπορεί να λαμβάνει μέτρα χωρίς νομοθετική έγκριση. Κοινώς να μην… μοιράζει τιμωρητικούς δασμούς, αναγγέλλοντας τους μέσω tweets και επιβάλλοντας τους με προεδρικό διάταγμα.  

Σημειωτέον ότι μέχρι τώρα οι όποιες διαμαρτυρίες μελών του Κογκρέσου για τις επιλογές του κ. Τραμπ έπεφταν στο κενό, καθώς η επίσημη ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έδειχνε, μάλλον, απρόθυμη να διασταυρώσει τα ξίφη της με τον Αμερικανό πρόεδρο, ειδικά εν όψει της κρίσιμης χρονιάς που έρχεται, με τις προεδρικές εκλογές και τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2020.

Άλλωστε, κατά βάση δεν διαφωνούν με τη λογική ότι η Κίνα θα πρέπει να αναγκαστεί σε υποχωρήσεις για να περιοριστούν οι ανισότητες στο μεταξύ τους εμπορικό ισοζύγιο. Όμως, όσο το αδιέξοδο παρατείνεται (φτάνουμε σχεδόν στη διετία) και ο κύριος Τραμπ τραβάει το σχοινί με όλο και νέα μέτρα (από την 1η Οκτωβρίου θα τεθεί σε ισχύ το νέο πακέτο), τα πράγματα σοβαρεύουν και η αγορά στριμώχνεται. Και η πίεση από την αγορά αναπόφευκτα θα «επιστρέψει» στην πολιτική ηγεσία.

Πραγματικά, είναι ακριβώς η συγκυρία των επικείμενων εκλογών που ενεργοποίησε τα πανίσχυρα λόμπι. Με τα κόμματα να ανεβάζουν προεκλογικούς ρυθμούς εν όψει της έναρξης του προκριματικού κύκλου από τον Ιανουάριο, η αγορά και οι εκπρόσωποι της θα φροντίσουν να υπενθυμίσουν στην πολιτική ηγεσία ότι, αν θέλει να τους… χτυπήσει την πόρτα για προεκλογικές εισφορές, θα την βρει κλειστή, εφόσον η πολιτική του Λευκού Οίκου τους έχει δημιουργήσει οικονομική ζημιά.

Η απειλή δεν είναι αμελητέα. Είναι κοινό μυστικό ότι στην αμερικανική πολιτική σκηνή ουδείς υποψήφιος μπορεί να πάει μακριά χωρίς τα απαραίτητα κονδύλια, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων δεν προέρχεται από τις μικρές δωρεές των απλών πολιτών, αλλά από τα επιχειρηματικά συμφέροντα και λόμπι που εκπροσωπούν κάθε κλάδο.

Η κίνηση, λοιπόν, έχει διπλό αποδέκτη: φαινομενικά τα μέλη του Κογκρέσου, ανεξαρτήτως κόμματος (δεδομένου πως προς ανανέωση θα τεθούν και οι 435 έδρες της Βουλής και οι 34 από τις 100 έδρες της Γερουσίας) αλλά στην ουσία τον ίδιο τον κύριο Τραμπ.