Log in

Θα γίνει της… Βόρειας Κορέας στον Τύπο!

Οι οπαδοί των «ελεύθερων αγορών», που είναι ταυτόχρονα πολέμιοι κάθε μονοπωλίου, μένουν αδιάφοροι στο μονοπώλιο! Οι οπαδοί του «υγιούς ανταγωνισμού» κλείνουν τα μάτια στην άνιση και κατάφορα μονόπλευρη προβολή των φίλα προσκείμενων επιχειρήσεων!

Γράφει ο: 

Που όλα αυτά; Σε έναν από τους βασικούς πυλώνες της Δημοκρατίας, στην αγορά των Μέσων Ενημέρωσης και ιδιαίτερα στο Τύπο. Πώς όλα αυτά; Με την επιτομή του μονοπωλίου, που ακούει στο όνομα «Πρακτορείο Διανομή Τύπου Άργος».

Όσοι διαμαρτύρονται, το τελευταίο διάστημα, για αποκλεισμό από τη διαφημιστική πίτα, με παρέμβαση των πολιτικών τους αντιπάλων, θα πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό αποτελεί μεν πρόβλημα, αλλά δεν είναι το βασικό και πιο ουσιαστικό.

«Ξαφνικός θάνατος»
Το πρόβλημα επιβίωσης για όλους εκείνους τους παράγοντες των εφημερίδων είναι το γεγονός ότι, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, σε λίγο καιρό μπορεί να μην έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν ούτε μέχρι και το πιο κοντινό σημείο πώλησης, για να έχουν πρόσβαση στο αγοραστικό κοινό. Κι αυτό θα σημάνει τον «ξαφνικό θάνατο» όλων εκείνων που… «δεν συνεμορφώθησαν προς τα (πολιτικάς) υποδείξεις»…

Τι συμβαίνει αυτές τις ημέρες, που θα πρέπει να μας θέσει όλους σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής; Το μοναδικό πρακτορείο διανομής εντύπων, το Άργος, επιχειρεί να επιβάλει νέα τιμολογιακή πολιτική, αυξάνοντας το κόστος διανομής και διαχείρισης, με πρόσχημα τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει στα αποτελέσματά του.

Μεταφορά βαρών
Αντί, δηλαδή, οι μέτοχοι να αναλάβουν να βγάλουν από τη δύσκολη θέση το δικό τους περιουσιακό στοιχείο, προσπαθούν να μεταφέρουν το βάρος της διάσωσης του πρακτορείου, στις πλάτες των υπολοίπων πελατών του. Εξαιρετική(;) προσπάθεια, αν και δεν είναι πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα.

Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι από την περίοδο που οι ίδιοι μέτοχοι υπονόμευσαν το άλλο πρακτορείο (την «Ευρώπη») και το έριξαν στα… βράχια, δεν υπάρχει άλλη διέξοδος στη διανομή του Τύπου!

Μέτοχοι, διαπραγματευτές, ανταγωνιστές…
Ποιοι είναι αυτοί οι μέτοχοι; Πρώτος και καλύτερος ο βασικός μέτοχος του πάλαι ποτέ ΔΟΛ, κάτοχος (εδώ και λίγες εβδομάδες) τηλεοπτικής άδειας, εφοπλιστής και ιδιοκτήτης Θρυλικής ομάδας… Όλοι γνωρίζουμε ποιος είναι!

Ποιοι διοικούν το πρακτορείο «Άργος»; Πριν από λίγες ημέρες, τοποθετήθηκε στη θέση του προέδρου, έμπιστος άνθρωπος του εκδότη, που έχει άμεσες και πολύ στενές σχέσεις με τον βασικό μέτοχο.

Ποιος θα κάνει τις διαπραγματεύσεις; Στην πραγματικότητα, τις επαφές με τους εκδότες- πελάτες του πρακτορείου θα έχει ο διευθύνων σύμβουλος Νίκος Πετράτος, αλλά την απόφαση στην ουσία θα τη λάβουν οι εκπρόσωποι του βασικού μετόχου, που στελεχώνουν το διοικητικό συμβούλιο…

Για όσους δεν κατάλαβαν, ένας εκδότης εφημερίδας καλείται να διαπραγματευτεί με το πρακτορείο το κόστος διανομής του εντύπου του, αλλά την όποια απόφαση προκύψει από τις συνομιλίες, θα περιμένει να την εγκρίνουν οι εκπρόσωποι των ανταγωνιστών του! Το ευτράπελο είναι ότι οι ίδιοι αυτοί ανταγωνιστές ξοδεύουν χαρτί και μελάνι χωρίς φειδώ, για να καταγγείλουν τη… Βόρεια Κορέα, για ανελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης…

Οι… ανυπάκουοι
Φαντάζεστε τι μπορεί να προκύψει, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με το πρακτορείο; Η εφημερίδα του «αδιάλλακτου» εκδότη δεν θα διακινείται από κανέναν, άρα δεν θα έχει λόγο ύπαρξης. Κι όλως τυχαίως(;) στην ίδια κατηγορία των «ανυπάκουων» εντάσσονται όλα τα έντυπα, που είναι αντίθετα διακείμενα με τη σημερινή κυβέρνηση… Κατανοητό;

Εάν, λοιπόν, οι εξελίξεις οδηγηθούν στο χειρότερο σενάριο, ο βασικός μέτοχος θα διακινεί μόνο τις εφημερίδες που είναι αρεστές και όλες οι υπόλοιπες… ας κόψουν το λαιμό τους. Τόσο απλά και τόσο… δημοκρατικά!

Ο ρόλος της Επιτροπής
Ίσως κάποιος να αναρωτηθεί: Και η Επιτροπή Ανταγωνισμού τι κάνει; Θα παραθέσω απλώς τα γεγονότα: Στην εφημερίδα «F&M Voice» η πρόταση του «Άργους» για τη νέα τιμολογιακή πολιτική κοινοποιήθηκε το απόγευμα της 30ης Σεπτεμβρίου, με τη σημείωση ότι θα πρέπει οι διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν έως τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου (δηλ. σε πέντε εργάσιμες ημέρες). Το μεσημέρι της επομένης (1η Οκτωβρίου) φτάνει στα γραφεία μας επιτολή της Επιτροπής, με την οποία μας καλούν να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις με το πρακτορείο «εντός πέντε ημερών»…

Όλα ξεκάθαρα! Δυστυχώς, η σοβαρή και ουσιαστική έρευνα που ξεκίνησε πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν και τότε το «Άργος» επιχείρησε να επιβάλει νέα τιμολογιακή πολιτική, έλαβε μία διαφορετική (και ενδεχομένως αρνητική) τροπή, εάν η νέα σύνθεση της Επιτροπής δεν παρέμβει για να αποτρέψει τις μονοπωλιακές καταστάσεις στον χώρο του Τύπου.

Ανισότιμη προβολή
Στην παρέμβασή της αυτή, εκτός από την ισότιμη και διαφανή διανομή των εντύπων, θα πρέπει να ελεγχθεί και η ισότιμη προβολή των εφημερίδων στα σημεία πώλησης. Το θέμα το έχουμε καταγγείλει τόσο εμείς, όσο κι άλλες εκδοτικές επιχειρήσεις, με πολλαπλές επιστολές μας στο Πρακτορείο, καθώς έχουμε διαπιστώσει ότι συγκεκριμένες εφημερίδες «θάβονται» στα εσωτερικά ράφια των περιπτέρων, ενώ οι «αρεστές» εκδόσεις χαίρουν πλουσιοπάροχης και ολόπλευρης προβολής.

Κι όμως, αυτή η κατάσταση υπονομεύει τα έσοδα του Πρακτορείου, για το οποίο έχουμε λάβει προφορικές θετικές απαντήσεις, αλλά καμία ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος! Φαίνεται πως η αύξηση των εσόδων θέλουν να γίνει μόνο σε βάρος των «διαφωνούντων» εκδοτικών επιχειρήσεων κι όχι από την εξάλειψη των παράνομων ενεργειών, που υπονομεύουν το ίδιο το πρακτορείο.

Και οι Ενώσεις τι κάνουν;
Ο χώρος του Τύπου μπήκε στην πιο κρίσιμη φάση του. Γι’ αυτό και οι Ενώσεις του χώρου (Ιδιοκτητών, ΕΣΗΕΑ κ.λπ.) θα πρέπει να πάρουν θέση και να προστατεύσουν την ελευθεροτυπία και την ισοτιμία στη διανομή και προβολή των εντύπων. Αρκετά έχουμε πληγεί από φαινόμενα διαπλοκής, από την αδυναμία προσαρμογής στα νέα δεδομένα, από την μεροληπτική πολιτική, προς όφελος των «φίλιων δυνάμεων».

Τώρα πρέπει να υπάρξουν αντιδράσεις και παρεμβάσεις, για την πραγματικά ελεύθερη αγορά και τον υγιή ανταγωνισμό. Διαφορετικά, θα γίνει του… Κιν Γιονγκ Ουν!