Log in

Το «πουλόβερ» της οικονομίας ξηλώθηκε πριν μπει χειμώνας

Με μαγική εικόνα μοιάζουν, πλέον, οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, προεκλογικά αλλά και στη ΔΕΘ, για μειώσεις φόρων μετά την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2020.

Γράφει ο: 

Διότι, πώς αλλιώς μπορεί κανείς να ερμηνεύσει ότι, μία κυβέρνηση που υποσχέθηκε και εξακολουθεί να υπόσχεται μειώσεις φόρων στη μεσαία τάξη, δηλαδή στους πολλούς, προσδοκά βάσει του προσχεδίου προϋπολογισμού, να εισπράξει σχεδόν μισό δισεκατομμύριο επιπλέον από φόρο εισοδήματος.

Εκτός αν η εξήγηση αυτού που μοιάζει μαγική εικόνα, κρύβεται στην αλματώδη ανάπτυξη που ονειρεύεται το οικονομικό επιτελείο, σε πείσμα του ολοένα και περισσότερο αρνητικού διεθνούς κλίματος.

Και αφού η Ελλάδα θα γίνει ο παράδεισος της ανάπτυξης -το είπε και ο Πομπέο, εμφανίζοντας τον Μητσοτάκη περίπου ως συνεχιστή ενός «οικονομικού θαύματος» τύπου Θάτσερ, Ρίγκαν και... Μπολσονάρου- θα αυξηθούν τόσο πολύ τα εισοδήματά μας, που ο φόρος εισοδήματος θα είναι μεγαλύτερος ακόμη και με χαμηλότερους συντελεστές!

Αυτό που δεν μπορούν να μας εξηγήσουν οι οικονομικοί εγκέφαλοι της κυβέρνησης -και, κατά πως φαίνεται, δεν μπορούν μέχρι στιγμής να το εξηγήσουν και στους Θεσμούς- είναι πώς η Ελλάδα θα επιτύχει ανάπτυξη 2,8% το 2020, όταν οι εκτιμήσεις για την επόμενη χρονιά δείχνουν την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να περνούν σε ύφεση.

Βεβαίως, στα χαρτιά υπάρχει κι εδώ απάντηση: Αν αυξηθούν κατά 13,4% οι επενδύσεις, όπως προβλέπει το προσχέδιο, σίγουρα θα έχουμε ανάπτυξη. Όμως, βλέπετε εσείς από το πρώτο τρίμηνο διακυβέρνησης της χώρας κάποιο σημάδι τόσο θετικό, που να προοιωνίζεται τέτοια αλματώδη αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων; Κι αν βλέπετε εσείς, σίγουρα δεν βλέπει η αγορά, όπως πιστοποιεί η πορεία του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου το ίδιο διάστημα.

Η «ανάπτυξη» της κυβέρνησης στηρίζεται και σε μία άλλη παράμετρο, την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Εδώ τα πράγματα είναι ακόμη πιο αμφίβολα, όπως άλλωστε υπογραμμίζει και το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, που προχώρησε σε μία σειρά από «ενστάσεις» για το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Όταν το α’ εξάμηνο του 2019 η ιδιωτική κατανάλωση σημείωσε κάμψη κατά 0,4%, η κυβέρνηση την εμφανίζει να αυξάνεται το 2020, κατά 1,8%!

Όμως, όση κι αν είναι η θετική επίδραση στην ιδιωτική κατανάλωση από την 13η σύνταξη, τον αυξημένο κατώτατο μισθό ή την αποκλιμάκωση της ανεργίας, όταν χιλιάδες συμπολίτες μας θα πληρώνουν για τα επόμενα δέκα χρόνια τις 120 δόσεις στην Εφορία και τα Ταμεία και όταν τα κοράκια ετοιμάζονται να βγουν παγανιά για να ζητήσουν από τους δανειολήπτες ό,τι έχουν και δεν έχουν για την εξόφληση των Κόκκινων Δανείων τους, εσείς τι λέτε; Θα αυξηθεί η ιδιωτική κατανάλωση ή θα μειωθεί;

Το μόνο για το οποίο μπορούμε να είμαστε σίγουροι είναι ότι ο νέος προϋπολογισμός, εφόσον μείνει ως παρουσιάστηκε -σημειωτέον από τον υφυπουργό Σκυλακάκη και όχι από τον υπουργό Σταϊκούρα, πράγμα ολίγον τι περίεργο- θα δημιουργήσει ένα δημοσιονομικό κενό της τάξεως του 1 δισ. ευρώ περίπου, το οποίο, με δεδομένο ότι πρόθεση διαπραγμάτευσης των πρωτογενών πλεονασμάτων δεν υπάρχει, θα πρέπει από κάπου να κλείσει.

Αυτό δεν μπορεί να σημαίνει, πρακτικά, τίποτα άλλο παρά περικοπές. Τώρα, πού και πώς θα γίνουν αυτές, θα δείξει. Πάντως, την ελάφρυνση που είδαν πολλοί συμπολίτες μας από τη μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ -που ο ΣΥΡΙΖΑ εμπνεύστηκε και η Ν.Δ. ακολούθησε, με τις δικές της παραλλαγές- η κυβέρνηση θα την πάρει σύντομα πίσω από αρκετούς, αυξάνοντας τις αντικειμενικές αξίες.

Όπως λέει κι ο λαός, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Ειδικά στην οικονομία, θα προσθέσουμε εμείς...