Log in

Τουριστικό ευρωομόλογο εδώ και τώρα για να σώσουμε τον κλάδο από τον κορονοϊό

Ζούμε σε μία παγκόσμια κρίση, που σήμερα το τέλος της είναι, χρονικά, απροσδιόριστο. Η βιομηχανία που πλήττεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη είναι αυτή του Τουρισμού και του ταξιδιού, συνολικά. Η προστασία από τον κορονοϊό, που επιβάλει να μη βρισκόμαστε οι άνθρωποι μαζί, κοντά ο ένας στον άλλον, δημιουργεί μία διαφορετική συμπεριφορά από τη μέχρι σήμερα.

Γράφει ο: Μάκης Σεριάτος

Αυτή η νέα κοινωνική συμπεριφορά είναι ο αντίπαλος της τουριστικής βιομηχανίας και του ταξιδιού σε όλο τον κόσμο. Έτσι, είναι απαραίτητο -χωρίς καμία καθυστέρηση- η τουριστική βιομηχανία να αντιδράσει και να επανατοποθετηθεί στη συνείδηση όλων μας, σαν μία συμπεριφορά απαραίτητη για την πνευματική και ψυχική μας υγεία.

Αυτό που έρχεται την επόμενη ημέρα μπορεί να γίνει ακόμη μεγαλύτερη απειλή για τις κοινωνίες, την ίδια την οικονομία, αλλά και τις καταναλωτικές συνήθειες, όπως τις ξέραμε μέχρι χτες, οι οποίες θα αλλάξουν.

Οι τουριστικές μάρκες, παγκόσμιες ή τοπικές, θα δεχτούν νέα αξιολόγηση, κάτω από νέες συνθήκες. Η μετά την πανδημία οικονομία θα καθορίσει τις συμπεριφορές όλων μας, απέναντι στους πολιτικούς και στη νέα οικονομική πολιτική. Ξεχασμένες αξίες, που τις θεωρούσαμε δεδομένες, αξιολογούνται από την αρχή και ο τρόπος που θα καταναλώνουμε θα αποκτήσει διαφορετικές προτεραιότητες.

Ο ηττημένος της κρίσης, η βιομηχανία που πλήττεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, αυτή του Τουρισμού, αλλά και των ταξιδιών συνολικά, πρέπει να στηριχθεί περισσότερο από ποτέ.

Από οικονομικής πλευράς, θα άξιζε η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και οι κυβερνήσεις διεθνώς, να σκεφτούν ακόμη και την έκδοση ενός τουριστικού ομολόγου. Η Ελλάδα μπορεί να ηγηθεί στην Ε.Ε. και να πιέσει για την έκδοση ενός ευρωομολόγου «TourSurvival» -ενός κοινού ομολόγου για τον Τουρισμό, δηλαδή, αντί ενός απλού ευρωομολόγου-, δεδομένου ότι ο τουρισμός στην Ελλάδα συμμετέχει στο ΑΕΠ μας κατά σχεδόν 25%.

Στην επανεκκίνηση μετά τον κορονοϊό, οι τουριστικές επιχειρήσεις θα χρειαστούν επιπλέον ρευστότητα με κεφάλαια κίνησης. Ο τουρισμός στην Ελλάδα παράγει έσοδα άνω των 18 δισ. ευρώ (2019, στοιχεία ΣΕΤΕ) και τα κεφάλαια που έχει ανάγκη ο κλάδος στην Ελλάδα είναι κοντά στο 10% (περίπου 1,5-3 δισ. ευρώ).

Το ζήτημα που παραμένει είναι το πώς θα καλυφθεί η ζημιά της ελληνικής οικονομίας, κυρίως από τον τουρισμό, ο οποίος σε κάθε περίπτωση χάνει, ήδη, σημαντικό ποσοστό εσόδων και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, θα χάσει πολύ περισσότερα. Το βάρος πέφτει στην ελληνική κυβέρνηση: Πώς θα καλύψει τις ζημιές που παθαίνουν οι επιχειρήσεις και, κυρίως, οι τουριστικές και πώς θα αναπληρωθούν τα χαμένα έσοδα;

Με βάση τα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας που έχει ανακοινώσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, η Ελλάδα εμφανίζει το χαμηλότερο ποσοστό επί του ΑΕΠ. Και, βεβαίως, η όποια οικονομική ενίσχυση δεν θα λύσει το πρόβλημα. Θα αποτρέψει τον αιφνίδιο θάνατο, αλλά χρειάζονται και πολλά ακόμη.

Έτσι, είναι απαραίτητο, χωρίς καμία καθυστέρηση, οι μάρκες με τη βοήθεια των ειδικών στο μάρκετινγκ να αντιδράσουν και να επανατοποθετήσουν στη συνείδηση όλων μας τις αξίες τους, υπενθυμίζοντας τον ρόλο τους και τη χρησιμότητά τους στην καθημερινότητα όλων μας.

Η συμπεριφορά κάθε μάρκας του κλάδου, στην περίοδο της κρίσης, θα κρίνει σε πολλές περιπτώσεις το μέλλον της. Υπάρχουν έντεκα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε:

1. Ζούμε στην εποχή του online. Αναζητήστε τρόπους να συνεχίσετε να παρέχετε τις υπηρεσίες σας στο νέο περιβάλλον, με νέους τρόπους και ενημερώστε για αυτό,

2. Βοηθήστε τους συνεργάτες σας να επικοινωνήσουν με τους πελάτες σας στο νέο περιβάλλον,

3. Χρησιμοποιήστε την τεχνολογία για να δώσετε ιδέες που θα διασκεδάσουν τους πελάτες σας στην περίοδο του περιορισμού,

4. Ενεργοποιηθείτε στα θέματα κοινωνικής υπευθυνότητας,

5. Δημιουργήστε επικοινωνίες αισιόδοξες, που να ταιριάζουν στην κατάσταση που ζουν οι πελάτες σας,

6. Μην περιμένετε να περάσει η κρίση. Διατηρήστε το δημιουργικό πνεύμα ζωντανό με τους συνεργάτες σας. Μπορεί να δημιουργήσετε, λόγω της κρίσης, νέα προϊόντα ή υπηρεσίες μέσα από ιδέες της απομόνωσης,

7. Ξανασχεδιάστε τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας για να είστε έτοιμοι μετά,

8. Σκεφτείτε ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα τίποτα δεν θα είναι ίδιο. Προετοιμαστείτε, αναζητώντας νέες ευκαιρίες και τροποποιείστε τις παλιές,

9. Κρατήστε ζωντανή την επικοινωνία με τους πελάτες σας. Είναι το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο σας. Δείξτε τους πως είστε διαρκώς δίπλα τους,

10. Δημιουργήστε το πλάνο της επόμενης ημέρας, χρησιμοποιώντας στοιχεία για τις αλλαγές συμπεριφοράς που υπάρχουν σε αφθονία στο διαδίκτυο,

11. Να είστε έτοιμοι για το «μετά». Αυτό που ζούμε είναι παρόμοιο με την περίοδο που προετοιμάζουμε το λανσάρισμα ενός νέου προϊόντος ή υπηρεσίας.

Την επόμενη ημέρα της κρίσης θα υπάρχουν νικητές και νικημένοι. Κινήσεις, όμως, χωρίς στρατηγική, εθνική και κλαδική, προκαλούν μόνο θόρυβο και δεν οδηγούν πουθενά. Αντιθέτως, κινήσεις με βάση τη στρατηγική, ενός κλάδου και κάθε μιας μάρκας του, οδηγούν στη νίκη.

Γιατί όλες οι μάχες κρίνονται από την προετοιμασία μας.