Log in

Ο χορός των δις και οι ελληνικές τράπεζες...

Δύο συναφείς ειδήσεις, είδαν τη φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες και αφορούν τον πολύπαθο – και διεθνώς – τραπεζικό κλάδο. Πρόκειται για ειδήσεις που ήδη είχαν τον αντίκτυπό τους στις αγορές και στη σημαντική υποχώρηση που σημείωσε χθες στις διεθνείς αγορές ο τραπεζικός κλάδος.

Γράφει ο: 

Η πρώτη αφορά την μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης, την HSBCη οποία, περιέργως έχει «βάση» διαπραγμάτευσής της, το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Η μετοχή της τράπεζας χθες βρέθηκε κάτω από το χαμηλό στο οποίο είχε υποχωρήσει κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, πριν δέκα και πλέον χρόνια.

Που οφείλεται αυτό; Όπως μεταδίδεται η τράπεζα είναι πιθανός υποψήφιος για ένταξη στη «λίστα αναξιόπιστων προσώπων» της Κίνας που στοχεύει στην τιμωρία εταιρειών, οργανισμών ή ατόμων που βλάπτουν την εθνική ασφάλεια, ανέφερε το Σάββατο η εφημερίδα GlobalTimes του Κομμουνιστικού Κόμματος. Παράλληλα η HSBC βρέθηκε μεταξύ των τραπεζών που αναφέρονται σε έκθεση της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of InvestigativeJournalists – ICIJ) για τράπεζες που επωφελήθηκαν «από ισχυρούς και επικίνδυνους παίκτες», τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ακόμη και μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ.

«Εάν η εταιρεία καταχωριστεί ως αναξιόπιστη εταιρεία από την Κίνα, κάτι που φαίνεται σίγουρο δεδομένο ότι πρόκειται για άρθρο της GlobalTimes, η τράπεζα θα αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες με τις δραστηριότητές της στην Κίνα», δήλωσε ο BannyLam, επικεφαλής του τμήματος αναλύσεων της CEB International Investment τη Δευτέρα. «Μπορεί να έχουν πρόβλημα με την επέκταση των δραστηριοτήτων τους στην ηπειρωτική χώρα, μετά τις τόσο μεγάλες επενδύσεις που έκαναν εκεί τα τελευταία χρόνια», πρόσθεσε.

Η δεύτερη είδηση προέρχεται από την έρευνα της Διεθνούς Συνεργασίας Ερευνητών Δημοσιογράφων η οποία πραγματοποιήθηκε από 108 διεθνή μέσα ενημέρωσης σε 88 χώρες. Η έρευνα βασίζεται σε χιλιάδες «αναφορές ύποπτης δραστηριότητας» (SAR) προς το Δίκτυο Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, το FinCen, από τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Τα έγγραφα αυτά που έχουν συνταχθεί από τράπεζες και έχουν κοινοποιηθεί στην κυβέρνηση, αλλά δεν έχουν έλθει ποτέ στην δημοσιότητα, φέρνουν στο φως το βάραθρο των τραπεζικών εγγυήσεων και την ευκολία με την οποία τις έχουν εκμεταλλευθεί οι εγκληματίες», αναφέρει στο εισαγωγικό σημείωμα του BuzzfeedNews που συμμετείχε στην έρευνα.

Τα έγγραφα αφορούν συναλλαγές ύψους 2.000 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανάμεσα στο 1999 και το 2017.

Η έρευνα στιγματίζει πέντε μεγάλες τράπεζες -τις JPMorganChase,HSBC, Standard Chartered, Deutsche Bank και Bank of NewYorkMellon- που κατηγορούνται ότι συνέχισαν την διακίνηση κεφαλαίων υπόπτων ως εγκληματιών ακόμη και αφού κατηγορίες είχαν απαγγελθεί εναντίον τους ή είχαν καταδικασθεί για οικονομικά εγκλήματα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες «τα δίκτυα μέσω των οποίων το βρώμικο χρήμα διακινείται στον κόσμο έχουν γίνει ζωτικές αρτηρίες της παγκόσμιας οικονομίας».

Σε ανακοίνωσή της, η Deutsche Bank βεβαιώνει ότι οι αποκαλύψεις της Κοινοπραξίας είναι πληροφορίες «πολύ γνωστές» στους ελεγκτές της και ότι έχει αφιερώσει σημαντικούς πόρους στην ενίσχυση των ελέγχων αυτών και ότι δίνει μεγάλη προσοχή στις ευθύνες και τις υποχρεώσεις της.Η έρευνα αναδεικνύει επίσης την αδυναμία των αμερικανικών αρχών στο έλεγχο αυτών των συναλλαγών.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε ώριμες αγορές εκεί που ο καπιταλισμός, δεν έχει τα …βαλκανικά χαρακτηριστικά της ελληνικής κρατικοδίαιτης – και κατά τα λοιπά ελεύθερης – οικονομίας.

Η αποκάλυψη των στοιχείων που είδαν το φως της δημοσιότητας δεν θα μείνει, έτσι. Οι τράπεζες θα κληθούν σε απολογία και αν κριθούν ότι παρέβησαν τους νόμους – του καπιταλιστικού κόσμου στον οποίο δραστηριοποιούνται – θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα δισεκατομμυρίων, όπως συνέβη και στο παρελθόν.

Μπορεί κάποιος, να μας αναφέρει- μία έστω -περίπτωση ελληνικής τράπεζας για την οποία συνέβη το ίδιο;