Log in

Κορονοϊός: Στο έλεος των «αρίστων»

Τα μάθατε τα νέα; Η νοσοκόμα του «Σωτηρία», την καταγγελία της οποίας βγάλαμε στο πρωτοσέλιδό μας πριν από δύο εβδομάδες, υπεβλήθη σε τεστ ανίχνευσης κορονοϊού!

Έτσι εξακολουθούν να λειτουργούν τα πράγματα στην Ελλάδα, φίλες και φίλοι. Για να γίνει το αυτονόητο, πρέπει να ασκηθεί η πίεση της δημοσιότητας, να τεθεί η «απειλή» της δημοσιογραφικής πένας ή της κάμερας. Αλλιώς, αδράνεια, απροθυμία, αβλεψία, αχρηστία (όχι... αριστεία) και ό,τι άλλο θέλετε, που να ξεκινά με το «α-» το στερητικό.

Είναι λογικό που ο κ. Στάθης της 1 ΥΠΕ Αττικής δεν είχε τίποτα να απαντήσει (τουλάχιστον, προς τιμήν του, δεν αμφισβήτησε την καταγγελία). Είναι δικαιολογημένο που το γραφείο του κ.Κικίλια και η διοίκηση του «Σωτηρία» κρύφτηκαν και δεν πήραν την παραμικρή θέση, έστω για λόγους δεοντολογίας. Τίποτα δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε, ακόμη και εν μέσω πανδημίας, ακόμη και στον πλέον ευαίσθητο χώρο, αυτόν της Υγείας.

Το πρόβλημα μας δεν είναι, λοιπόν, ότι έχουμε πόλεμο με έναν άγνωστο εχθρό. Το κακό είναι ότι τον πόλεμο αυτό είμαστε καταδικασμένοι να τον διεξάγουμε με έναν πολύ γνωστό... στρατηγό. Δεν πρέπει, λοιπόν, να μας κάνει καμία εντύπωση ότι τα κρούσματα πλησίασαν τα 700 ή που τον Οκτώβριο χάθηκαν τόσοι συνάνθρωποί μας, όσοι όλο το προηγούμενο πεντάμηνο. Τα χειρότερα, δυστυχώς, μάλλον έρχονται. Και έρχονται γιατί δεν υπάρχει κανένα σχέδιο και καμία σοβαρότητα, εκτός από το «βλέποντας και κάνοντας».

Το είδαμε και τις προάλλες με τα απίστευτα πισωγυρίσματα σχετικά με το άνοιγμα των γηπέδων, τα «καραγκιοζιλίκια με εντολή Μητσοτάκη», όπως πολύ εύστοχα γράφει η «Μαύρη Λίστα» και τις γελοιότητες Αυγενάκη, για τα επιδημιολογικά δεδομένα που δήθεν άλλαξαν μέσα σε λίγες ώρες. Όταν, όμως, μάχεσαι μία απειλητική πανδημία με συντονιστή μία κυβέρνηση που δεν μπορεί να έχει συγκροτημένη άποψη ούτε για αυτό το τόσο απλό ζήτημα, τι περιμένεις για τα πιο σύνθετα;

Δεν νομίζουμε ότι θα έχουν απομείνει πολλοί από όσους την περασμένη άνοιξη είχαν θετική άποψη για την αντιμετώπιση του κορονοϊού από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τη θεώρησαν επιτυχημένη. Και τώρα, αν κλειστούμε όλοι στα σπίτια μας για όλο τον χειμώνα και παραλύσουν τα πάντα, σε λίγες εβδομάδες τα νέα κρούσματα θα εκμηδενιστούν και θα έχουμε νικήσει τον... αόρατο αχθρό. Αλλά μετά οι μισοί θα πεθάνουμε από την πείνα και οι άλλοι μισοί θα το έχουμε ρίξει στα ψυχοφάρμακα.

Αυτό έγινε και στο πρώτο κύμα, με σκοπό να «αγοράσουμε χρόνο» για να προετοιμαστούμε κατάλληλα για το δεύτερο. Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και δείχνει ότι είμαστε το ίδιο ανέτοιμοι με τον Μάρτη. Αν, δε, φτάσουμε στο σημείο των πολλαπλών τοπικών lockdown -και πολύ περισσότερο ενός γενικευμένου- θα είναι η περίτρανη απόδειξη του ότι, σχέδιο ούτε υπήρξε ούτε υπάρχει. Καλή μας τύχη...

Το editorial της F&M Voice της περασμένης Πέμπτης