Log in

Τράμπ ή Μπάιντεν;

Η αντίστροφη μέτρηση για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2020 έχει ξεκινήσει, καθώς περισσότεροι από 70 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει, γεγονός που σημαίνει πως η συμμετοχή έχει ήδη ξεπεράσει το 50% του συνόλου των ψήφων οι οποίες είχαν καταμετρηθεί στις εκλογές του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το U.S. ElectionsProject.

Γράφει ο: 

Ο Τζο Μπάιντεν ψήφισε χθες, με τους Δημοκρατικούς να διατηρούν ένα πλεονέκτημα σχεδόν 2 προς 1 όσον αφορά τον αριθμό των ψηφοφόρων που προσφεύγουν στη λεγόμενη πρώιμη ψηφοφορία, είτε με επιστολική ψήφο είτε δια ζώσης. Ωστόσο οι Ρεπουμπλικάνοι του Ντόναλντ Τράμπ μείωσαν τη διαφορά τις τελευταίες εβδομάδες, ψηφίζοντας δια ζώσης, σύμφωνα με τα στοιχεία, αν και ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ότι το σύστημα αυτό είναι επιρρεπές σε ευρεία νοθεία.

Οι φετινές εκλογές εξαιτίας και του κορονοϊού, αλλά και των μονομάχων Ντόναλντ Τράμπ και Τζο Μπάιντεν δεν απασχόλησε όπως τα προηγούμενα χρόνια τη διεθνή κοινότητα, αν και το τελικό αποτέλεσμα θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τη στάση της Ουάσιγκτον σε μια σειρά μεγάλων ζητημάτων, που έχουν να κάνουν κυρίως με την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και δευτερευόντως ίσως με την γεωστρατηγική επιρροή των ΗΠΑ.

Το δίλημμα Τραμπ ή Μπάιντεν απασχολεί φυσικά και την Ελλάδα και την πολυπληθή ελληνική κοινότητα στις ΗΠΑ. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι οι δύο μονομάχοι με αφορμή τη εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου δεν ξέχασαν για ευνόητους λόγους τους Ελληνοαμερικάνους.

Μάλιστα με τα μηνύματα τους φάνηκε το κοινό στο οποίο στοχεύει ο κάθε υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο. Ο Αμερικανός Πρόεδρος και υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Ντ. Τράμπ τονίζει στο μήνυμά του ότι η νίκη της Ελλάδας εναντίον του Μουσολίνι παρείχε ένα σύμβολο ελπίδας σε όλη την κατεχόμενη Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Και όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «οι Ηνωμένες Πολιτείες υπήρξαν ένας σταθερός σύμμαχος και υποστηρικτής της Ελλάδας από την ανεξαρτησία της το 1821. Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα έχουν πολεμήσει από κοινού για την υπεράσπιση της ελευθερίας σε πολλούς πολέμους ενάντια στην τυραννία και τον κομμουνισμό, συμπεριλαμβανομένου του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου, του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, και του Ψυχρού Πολέμου. Η Ημέρα του OXI γιορτάζει αυτήν την ημέρα του 1940, όταν η ελληνική κυβέρνηση απάντησε «Όχι» στο αίτημα των δυνάμεων του Άξονα για να καταλάβουν την Ελλάδα. Η ηρωική αποφασιστικότητα της Ελλάδας να αγωνιστεί για την ελευθερία κορυφώθηκε με την νίκη εναντίον του Μουσολίνι στον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο - την πρώτη νίκη των Συμμάχων ενάντια στις δυνάμεις του Άξονα. Η νίκη της Ελλάδας παρείχε ένα σύμβολο ελπίδας σε όλη την κατεχόμενη Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, η Αμερική γιορτάζει την ιστορική, αξιόπιστη και στρατηγική της συμμαχία με την Ελλάδα και όλους τους πολίτες της».

Ο υποψήφιος πρόεδρος των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο Τ. Μπάιντεν στον προσωπικό λογαριασμό στο twitter έγραψε: «Οι Έλληνες ενέπνευσαν τον ελεύθερο κόσμο όταν αντιστάθηκαν στον στρατό εισβολής του Μουσολίνι και πως αυτό το θαρραλέο πνεύμα παραμένει ζωντανό σήμερα. Σήμερα γιορτάζουμε την 80ή επέτειο της Ημέρας του Όχι. Οι Έλληνες ενέπνευσαν τον ελεύθερο κόσμο όταν αντιστάθηκαν στον στρατό εισβολής του Μουσολίνι, και αυτό το θαρραλέο πνεύμα παραμένει ζωντανό έως σήμερα, υπενθυμίζοντας μας ότι πρέπει επίσης να ορθώσουμε ανάστημα και να κάνουμε το χρέος μας για να προστατεύσουμε τη δημοκρατία μας».

Από τη μια λοιπόν η «στρατηγική συμμαχία», υπενθυμίζοντας ακόμη και τους κοινούς αγώνες κατά του «κομμουνισμού» και από την άλλη η προστασία της «δημοκρατίας» μας. Όσον αφορά τα δικά μας, παρά τα καλά λόγια, ο 75άρης Τράμπ δεν έχει κρύψει ποτέ τον θαυμασμό του για τον Τούρκο πρόεδρο. Ο 80άρης Μπάιντεν εκτιμάται ως πιο φιλέλληνας με καλές σχέσεις και διαύλους επικοινωνίας με το ελληνοαμερικανικό λόμπι.

Όποιος και αν εκλεγεί, αν ο κόμπος με τη Τουρκία φθάσει στο χτένι , σίγουρα θα παρέμβει. Και οι παρεμβάσεις μπορεί να βάζουν φρένο σε γενικευμένες πολεμικές καταστάσεις όπως το 1996 στα Ίμια, αφήνουν όμως πίσω τους «γκρίζες ζώνες».