Log in

Merry Christmas, Mr. Kyriakos

Μη θεωρήσετε ότι είναι νωρίς, 25 ημέρες νωρίτερα, να ευχηθούμε για τα Χριστούγεννα. Άλλωστε, την πορεία μας μέχρι τις γιορτές, λίγο έως πολύ, την έχει διαγράψει η κυβέρνηση.

Γράφει ο: 

Όπως έχει προδιαγράψει και το μελλοντικό τοπίο, που θα ζήσουμε αμέσως μετά την ολοκλήρωση του κύκλου της πανδημίας. Η χώρα, η οικονομία, η κοινωνία θα έχουν δεχθεί πολύ ισχυρότερο πλήγμα, ακόμη κι από την 10ετή κρίση.

Η αλήθεια είναι ότι είχαμε μία εξαιρετική ευκαιρία, μέσα στην υγειονομική κρίση, να αλλάξουμε τα πράγματα και να διορθώσουμε διαχρονικές «ασθένειες» του νεοελληνικού κράτους, όπως για παράδειγμα ο εκσυγχρονισμός του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το μόνο που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η παρέα του είναι να δίνει «δωράκια» σε φίλους και ομοϊδεάτες.

Ακόμη και τα… χειροκροτήματα στα μπαλκόνια έμειναν μία θολή ανάμνηση, καθώς οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό, που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της «μάχης», αψηφώντας τα εχθρικά «βόλια» του αόρατου εχθρού, περιμένουν ακόμη την υλοποίηση των υποσχέσεων για τοποθέτησή τους, στα… χαρακώματα.

Αντίθετα, οι καναλάρχες συνεχίζουν να «φουσκώνουν» τα ταμεία τους με τα νέα «πακέτα Πέτσα», οι κλινικάρχες επί μήνες θησαύριζαν με τα τεστ και μόλις την Παρασκευή το αρμόδιο υπουργείο του «φίλου της αγοράς» Άδωνη, έσπευσε να επιβάλει διατίμηση, ώστε τα 400άρια για κάθε διάγνωση να γίνουν 40άρια…

Την ίδια στιγμή, οι μικροεπιχειρηματίες μετρούν μέρα μα την ημέρα τις πληγές τους, δεν βλέπουν φως στο τούνελ, με τους μηδενικούς τζίρους και την πλήρη κατάρρευση της κατανάλωσης, ενώ ταυτόχρονα δεν βλέπουν κάποια απτή και αποτελεσματική στήριξη των επιχειρήσεών τους, που έχουν πλέον οδηγηθεί στο χρεοκοπία, είτε αρθεί το lockdown, είτε όχι.

Οι άνθρωποι της αγοράς είναι σίγουροι ότι ακόμη και με μερική άρση των περιοριστικών μέτρων δύο εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα, οι συνθήκες δεν θα αλλάξουν. Αντίθετα, πιστεύουν ότι αυτή η εξέλιξη θα μας οδηγήσει σε ακόμη σκληρότερη καραντίνα, αμέσως μετά από τις γιορτές, κάτι που θα σημάνει την δραματική και ολοσχερή χρεοκοπία της μικρομεσαίας επιχείρησης.

Πώς, λοιπόν, να μην ευχηθούμε στον πρωθυπουργό και την ομάδα του, χρησιμοποιώντας τον τίτλο της υπέροχης κινηματογραφικής ταινίας του Ναγκίσα Όσιμα; Πώς να μην ευχηθούμε να απεκδυθούν τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες τους και να προχωρήσουν σε ουσιαστικά μέτρα διάσωσης της οικονομίας και της κοινωνίας;

Εάν αλλάξουν ρότα και επιτέλους πάρουν τα κατάλληλα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των αδύναμων ομάδων του πληθυσμού, θα καταφέρουν να αποφύγουν τα θανατηφόρα λάθη και να αποφύγουν τα πάθη του mr. Lawrence στην εν λόγω ταινία…

Διαφορετικά, το «Merry Christmas, mr.Kyriakos» θα φέρνει στο νου εκείνη την κυβέρνηση της περιόδου 2012-2014, που οδήγησε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής. Σε αυτόν τον λαό, τον πάντοτε ευκολόπιστο και πάντα προδομένο, κατά τον Εθνικό μας Ποιητή, δεν αξίζει μία τέτοια μοίρα! Πολύ περισσότερο, που «σωπαίνει, ακούει κι όσα του λες τα δένει κομπολόγια».

Merry Christmas Mr. Kyriakos και καλά μυαλά τις επόμενες 25 ημέρες!