Log in

Ως εδώ, πια, με τους εκβιαστές της Ευρώπης!

Κανονικά θα έπρεπε να έχω βαρεθεί να ασχολούμαι με το θέμα. Όμως, είναι τόσο σοβαρό που δεν μπορώ να το αγνοήσω, κυρίως επειδή, ως γνήσια φιλοευρωπαία, θλίβομαι από την κατάντια της σημερινής Ευρώπης και θέλω να πιστεύω πως υπάρχει ακόμη ελπίδα, ώστε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και οι αξίες στις οποίες χτίστηκε να... σωθούν και να μας χαρίσουν ένα καλύτερο μέλλον.

Γράφει η: 

Το ξέσπασμα αυτό μου... βγήκε, έχοντας «σκοντάψει» σε μια (νέα) σειρά δημοσιευμάτων από έγκριτα ευρωπαϊκά Μέσα, τα οποία επικαλούμενα και ανώτατες πηγές από τις Βρυξέλλες, ανέφεραν πως οι θεσμοί εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής, την ερχόμενη εβδομάδα, αναζητούν φόρμουλα ώστε να παρακαμφθεί το βέτο της Ουγγαρίας και της Πολωνίας για να προχωρήσει, αν μη τι άλλο, η δημιουργία του περίφημου Ταμείου Ανάκαμψης.

Θυμίζω πως οι δύο χώρες, υπό τους διαβόητους ακροδεξιούς και εθνικιστές Όρμπαν και Καζίνσκι, έβαλαν βέτο στην επικύρωση του νέου επταετούς προϋπολογισμού της Ένωσης, κρατώντας κυριολεκτικά δέσμια όλη την Ευρώπη, επειδή τους ενοχλεί η ρήτρα του Κράτους Δικαίου που μπορεί να «κόβει» τη ροή των κονδυλίων στις χώρες που κατηγορούνται ότι παραβιάζουν τις δημοκρατικές αρχές και αξίες της Έ.Ε. Μαζί με τον προϋπολογισμό, έχει παγώσει και το περίφημο υπό ίδρυση Ταμείο Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

Μόλις χθες, μάλιστα, ο Όρμπαν επανέλαβε ρητά ότι δεν σκοπεύει να κάνει πίσω, όσο το κείμενο (ήτοι αναφορικά με το Κράτος Δικαίου) δεν αλλάζει.

Το πρόβλημα μου με τα δημοσιεύματα αυτά είναι πως δεν είμαι βέβαιη, δυστυχώς, αν ανταποκρίνονται στις πραγματικές προθέσεις της πολιτικής Ευρώπης ή αν... λέγονται και... γράφονται ως προειδοποιητική απειλή προς τη Βουδαπέστη και τη Βαρσοβία, μπας και... φοβηθούν και κάνουν πίσω.

Προφανώς ελπίζω το πρώτο, πως δηλαδή το ευρωπαϊκό συμβούλιο θα δείξει επιτέλους το απαιτούμενο σθένος και θα «τρίξει» τα δόντια στους... Όρμπαν, όμως δυστυχώς φοβάμαι το δεύτερο. Και η μέχρι τώρα στάση απείθειας του ίδιου του Όρμπαν δείχνει πως είναι πρόθυμος να ρισκάρει και να «δει» την μπλόφα των Βρυξελλών.

Άλλωστε, μέχρι τώρα, ότι έκανε του... πέρναγε, αν λάβουμε υπόψη πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο επικίνδυνος Ούγγρος πολιτικός κάνει την Ευρώπη άνω-κάτω.

Και κάθε φορά, μα κάθε φορά, έπεφτε στα μαλακά!

Ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει καν πως, αυτή τη στιγμή στην Κομισιόν, υποτίθεται πως «τρέχει» μια διαδικασία πιθανών κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας αλλά και κατά της Πολωνίας. Η Ουγγαρία έχει κατηγορηθεί για παραβίαση των δημοκρατικών αξιών αναφορικά με την πολιτική που ακολουθεί για τους πρόσφυγες και την παροχή ασύλου. Η Πολωνία έχει παραπεμφθεί για το νόμο-φίμωτρο κατά της Δικαιοσύνης και των δικαστών. Όμως, οι διαδικασίες αυτές, οι οποίες θα μπορούσαν να φτάσουν έως και στην αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου των δύο χωρών στα ευρωπαϊκά όργανα, χρονολογούνται εδώ και σχεδόν μια διετία(!!!) χωρίς βέβαια να έχει ανοίξει για την ώρα... ρουθούνι.

Αν οι διαδικασίες στις Βρυξέλλες είχαν «τρέξει» χωρίς να καθυστερούν από πολιτικές... παρεμβάσεις, ίσως η Βουδαπέστη και η Βαρσοβία να μην είχαν σήμερα το δικαίωμα να εκβιάζουν όλη την Ευρώπη.

Όμως, πολλοί ήταν αυτοί στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο που έκαναν τα... στραβά μάτια, επιτρέποντας τους να... αλωνίζουν. Και τώρα το πληρώνουν και το πληρώνουμε ομαδικά, οι υπόλοιποι «25».

Ακόμη και στην προηγούμενη τηλεδιάσκεψη τους, μέσα στο Νοέμβριο, οι ηγέτες της Ε.Ε. είχαν την ευκαιρία να υιοθετήσουν μια πολύ σκληρότερη γραμμή κατά του διδύμου των εκβιαστών και δεν το έκαναν. Αναγνώρισαν μόνο το αδιέξοδο και εξουσιοδότησαν τα τεχνικά τους επιτελεία να διαπραγματευτούν στο παρασκήνιο μια λύση. Ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν ο μόνος που κατέθεσε στο τραπέζι την πρόταση να βρεθεί φόρμουλα να παρακάμπτει τις δύο χώρες, χωρίς βέβαια η ιδέα τότε να προχωρήσει, ειδικά από την λίαν ανεκτική προς τον Όρμπαν γερμανική προεδρία.

Τώρα, λοιπόν, φτάσαμε στο σημείο μηδέν. Έχουμε μπροστά μας την τελευταία Σύνοδο Κορυφής για τη χρονιά και λιγότερο από ένα μήνα πριν την είσοδο του 2021, οπότε και θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ο νέος επταετής προϋπολογισμός και το Ταμείο Ανάκαμψης. Αν δεν επικυρωθεί, δεν υπάρχουν και τα κονδύλια του.

Από την άλλη πλευρά, αν οι «25» ενδώσουν στον εκβιασμό και υποχωρήσουν, θα είναι άξιοι της μοίρας τους. Δεν είναι μόνο το γεγονός πως θα προδώσουν τις αρχές και τις αξίες της Ένωσης ή πως κυριολεκτικά θα εξευτελιστούν, αλλά θα έχουν δημιουργήσει και ένα επικίνδυνο για το μέλλον προηγούμενο...