Log in

Μαύρη Λίστα

Σοφοκλίτσα: Άνοδος κόντρα στην οικονομία

Φυσικά τα χρηματιστήρια έχουν τους δικούς τους "νόμους".

Ένας από αυτούς είναι ότι ένα χρηματιστήριο αντικατοπτρίζει ή προεξοφλεί την πορεία της οικονομίας μιας χώρας. Θεωρητικώς αυτό ισχύει. Πρακτικώς, όχι πάντα.

Εκφράζω την άποψη και θέση αυτή σχεδόν με κατηγορηματικό τρόπο (το σχεδόν γιατί δεν θέλω να ακουστώ ως δογματική). Δεν υποστηρίζω ότι δεν υπάρχουν δεδομένα της τεχνικής και της θεμελιώδους ανάλυσης που αιτιολογούν τις 815 μονάδες. Κάθε άλλο. Βραχυπρόθεσμα η αγορά ίσως αξίζει να βρεθεί και υψηλότερα.

Αλλά, η ΔΕΗ, όταν τώρα, μετά την "Μήδεια", εν έτει 2021, σχεδιάζει μέσω της ΔΕΔΔΗΕ την υπογειοποίηση των καλωδίων της, τότε με συγχωρείτε αλλά δεν δικαιολογεί έξη μήνες άνοδο. Δεν μπορεί να πέφτει 10% σε μια μέρα η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για τις χιονοθύελλες στο Τέξας και την ίδια μέρα να σκαρφαλώνει στα 9 ευρώ η ΔΕΗ, ενώ μια εβδομάδα δεν είχε ρεύμα ο μισός νομός της πρωτεύουσας της χώρας.

Συνεχίζω το σκεπτικό μου.

Στρέβλωση

Διακόσια επιπλέον εκατομμύρια χασούρα στο λιανεμπόριο. Μόνο στην Αττική!

Ο λογαριασμός των κυβερνητικών ανακοινώσεων της Τετάρτης. Πριν από αυτές, κάθε εβδομάδα lockdown στοίχιζε μόνο στο λιανεμπόριο της χώρας και μόνο στο Λεκανοπέδιο 200 μυρια. Με τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα η ζημιά εκτοξεύεται στα 400 εκατ. την εβδομάδα.

Την επομένη, χθες δηλαδή, η Σοφοκλίτσα... αγέρωχη στον κόσμο της.

Θα σκεφθεί κάποιος, πιθανώς δικαιολογημένα, "τι νοιάζει τους ξένους fund managers τι θα γίνει με το λιανεμπόριο". Δεν είναι έτσι. Γιατί οι τράπεζες δεν θα βρουν μπροστά τους 10 δις νέα κόκκινα δάνεια από τον κορονοϊό. Θα βρουν πολύ περισσότερα αφού η πανδημία διαρκεί και η οικονομία τσακίζεται χειρότερα. Το λιανεμπόριο δε προσφέρει περίπου τις μισές θέσεις εργασίας στην χώρα.

Και το κυριότερο. Ένα παράδειγμα χρησιμοποιώ εδώ. Δεν πλήττεται αποκλειστικά το λιανεμπόριο.

Γιατί, όμως, δεν προεξοφλεί τον επερχόμενο οικονομικό όλεθρο της Ελλάδας η Σοφοκλίτσα;

Υπάρχουν οι Morgan Stanley

Ξέρεις καλύτερα εσύ από τους σοφούς του οίκου; Θα μπορούσε καλόπιστα να με ρωτήσει κάποιος.

Ναι, ξέρω. Διότι εγώ ζω στην Ελλάδα. Κυκλοφορώ και επαγγελματικά συναναστρέφομαι από την "μαρίδα" της Νίκαιας και της Ακαδημίας Πλάτωνος μέχρι τους opinion makers της Εκάλης και του Κολωνακίου. Φτωχοί και πλούσιοι. "Μεγάλοι" και "μικροί" σε ένα συμφωνούν. Το τσουνάμι δεν ήλθε ακόμα.

Η Morgan Stanley, όμως από τα ακριβά γραφεία των golden boys της κάπου στο Citi μας λέει σήμερα ότι θα ανέβουν 40% οι μετοχές των τραπεζικών τραπεζών. Στηρίζοντας την εκτίμηση της αυτή σε μια, όπως πάντα, καλογραμμένη ανάλυση. Μπλα, μπλα, μπλα...

Μπορεί και να ανέβουν οι μετοχές των τραπεζών. Ενδεχομένως, να είναι και φθηνές, όπως λένε κάποιοι αναλυτές ξένων οίκων. Πιθανώς να ανέβουν, λοιπόν, γιατί πρέπει να πουλήσουν ψηλά και με ισχυρό κέρδος όσοι αγόρασαν χαμηλά τους προηγούμενους μήνες. Οι πελάτες τους δηλαδή.

Φυσικά αυτοί δεν ανήκουν στην "μαρκέτα".

ΤΑΙΠΕΔ (Λαμπίρης): Κόντρα στον Καραμανλή

Φανταστείτε τις πλάτες.

Για να πάει ο διορισμένος από την κυβέρνηση Μητσοτάκη στο ΤΑΙΠΕΔ, κόντρα στον Καραμανλή. Όμως, απέναντι του είχε το νόμο. Το ΣτΕ εφάρμοσε το νόμο. Έκτοτε βεβαίως ο Λαμπίρης έκανε έναν πολύ ισχυρό εχθρό. Με ανάλογες φαρδιές... πλάτες.

Απορώ η Vinci πως τους αντέχει όλους αυτούς.

Heineken - Δανιηλίδης: Συντριβή

Την υποτίμησαν την "μικρή" Βεργίνα.

Δικαστική συντριβή και μάλιστα εντός έδρας, στην Ολλανδία. Όμως, αυτή είναι η διαφορά της Δικαιοσύνης στα διάφορα ευνομούμενα κράτη με την δική μας περίπτωση. Ο νόμος ισχύει για όλους. Για τις πολυεθνικές. Για τους ντόπιους. Δεν κάνει εξαιρέσεις.

Η αλαζονεία, όμως, των Ελλήνων και Ολλανδών Δανιηλίδηδων (των golden boys δηλαδή του ομίλου) δεν τους άφησε να σκεφτούν σωστά την αλήθεια αυτή. Έτσι δεν την εκτίμησαν σωστά και τώρα πρέπει να πληρώσουν. Α, μπορεί να κάνουν και κάτι άλλο.

Να μου στείλουν πάλι εξώδικο για την ενοχλητική δημοσιογραφική κριτική μου.

Ανίκανοι και άχρηστοι

Ακόμα και στην Δανία ξεσηκώθηκαν οι πολίτες.

Διεκδικώντας στο πεζοδρόμιο την ζωή τους πίσω. Που; Στην Δανία.

Μόνο εμείς εδώ οι... έξυπνοι ακόμα κάνουμε υπομονή. Ναι, κάντε υπομονή. Θα γίνει ο ουρανός πιο γαλανός. Με τον Μητσοτάκη, όμως, μόνο λαχανί μπορεί να γίνει. Λαχανί με αστέρια τον Σημίτη, την Αννούλα που δεν αντέχει την ήττα στον ΟΟΣΑ και αποσύρεται, τον Χρυσοχοΐδη και τους λοιπούς εκσυγχρονιστές με τους οποίους κυβερνά.

Κυβερνούν οι άχρηστοι και οι ανίκανοι. Κανά χρόνο ακόμα θα μας έχουν κλεισμένους στα σπίτια μας. Γιατί είναι ανίκανοι και άχρηστοι να περιορίσουν τον κορονοϊό. Ούτε ΜΕΘ φτιάχνουν. Ούτε γιατρούς και νοσηλευτές προσλαμβάνουν. Ούτε λεφτά στο ΕΣΥ ρίχνουν. Ούτε λεωφορεία αγοράζουν να μην συγχρωτιζόμαστε οι πληβείοι μέσα εκεί. Ούτε τα τουριστικά πούλμαν που κάθονται επιστρατεύουν με ένα οικονομικό αντάλλαγμα στους ιδιοκτήτες οι οποίες έχουν ήδη καταστραφεί. Ούτε νέες σχολικές αίθουσες δημιούργησαν για να λειτουργούν τα σχολεία με 10 παιδιά και όχι με 25, ώστε να περιορίσουν το κακό στα σχολεία. Τίποτα απολύτως δεν κάνουν.

Ή μάλλον κάνουν. Μας διαλύουν οικονομικά, σωματικά και ψυχολογικά. Κι από πάνω μας βρίζουν οι Χαρδαλιάδες και μας φτύνουν κατάμουτρα οι Μητσοτάκηδες. Πότε στην Ικαρία και πότε στην Πάρνηθα.

Δυστυχώς πλάκωσε ο κορονοϊός μαζί με τον Μητσοτάκη.

21 γραφολόγοι την διαψεύδουν

Πως οι 29 κατασκευαστές πλυντηρίων συνιστούν SKIP.

Έτσι, λοιπόν, 21 γραφολόγοι διαψεύδουν την τράπεζα στην αντιπαράθεση της με τον κορυφαίο διαφημιστή στην Ελλάδα. Γραφολόγοι που διορίστηκαν από την τράπεζα. Γραφολόγοι που διορίστηκαν από τους ανακριτές. Γραφολόγοι που διορίστηκαν από τον διαφημιστή.

Όλοι διαψεύδουν τους ισχυρισμούς της τράπεζας.

Εν τούτοις η ανακρίτρια κόντρα σε κάθε λογική κρατάει ακόμα ανοικτή την υπόθεση.

Κάτι δεν κάνουν καλά

Η κυβέρνηση απέτυχε στο μέτωπο του κορονοϊού.

Την ώρα που στην Ευρώπη τα πράγματα πάνε καλύτερα. Την ώρα που οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες βαδίζουν στην χαλάρωση των απαγορεύσεων και του εγκλεισμού. Οι δικοί μας βάζουν σε σκληρό lock down μεγαλουπόλεις σαν την... Μαλεσίνα.

Τώρα θυμήθηκαν, μετά από ένα χρόνο, να μετατρέψουν κάποια νοσοκομεία σε νοσοκομειακές μονάδες αποκλειστικά για τον κορονοϊό. Και, βεβαίως, κρατήστε κάπου γραμμένη μπροστά σας την υπόσχεση Κικίλια για να την θυμάστε τον Μάιο: "Όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών θα είναι εμβολιασμένοι τον Μάιο". Αυτή είναι η υπόσχεση του υπουργού υγείας ο οποίος κατά τα άλλα δηλώνει ανήσυχος για την πορεία του κορονοϊού. Ένα χρόνο μετά την αρχή της περιπέτειας ακόμα είναι ανήσυχος.

Χρειαζόμαστε, λοιπόν, άλλη απόδειξη ότι κάτι δεν κάνουν καλά οι κυβερνητικοί με τον κορονοϊό;

Υ.Γ. Στην Ευρώπη τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι μειώνονται. Στην Ελλάδα του Μητσοτάκη χθες 2.353 νέα κρούσματα, 422 στις ΜΕΘ.

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS