Log in

 

WebLogo BlackOut

Bad Bank: Στρίβειν... δια της Lazard

Αυτή η κυβέρνηση μας έχει ζαλίσει με τις… στροφές της.

Πριν λίγες μέρες ομοθυμαδόν Σταϊκούρας και Ζαββός, αποκήρυτταν κάθε ιδέα για bad bank. Tώρα στην κυβέρνηση δείχνουν να το συζητούν διότι, όπως δήλωσε ο κ. Πέτσας: «βλέπουμε θετικά κάθε πρόταση που συμβάλλει στη μείωση του χρέους και στην αύξηση ρευστότητας των νοικοκυριών. Θα αξιολογηθεί μαζί με τα άλλα δεδομένα». Πάντως, ήδη το υπουργείο Οικονομικών ανέθεσε την πρόταση της ΤτΕ για τα προβληματικά δάνεια και την bad bank σε ειδικό σύμβουλο, ώστε να αποφανθεί εάν είναι προς το δημόσιο συμφέρον. Καταλαβαίνετε γιατί συμβαίνει αυτό.

Είχαμε τις αντιρρήσεις μας, αλλά η Lazard κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πρόταση Στουρνάρα ήταν καλή, οπότε όλα καλά θα είναι καμωμένα…

Εθνική εναντίον Εθνικής

Άλλο και τούτο. Δύο θυγατρικές της Εθνικής Τράπεζας προσφεύγουν στα δικαστήρια για διαφορές τους!

Πρόκειται για την ΠΑΕΓΑΕ και την Εθνική Ασφαλιστική και η υπόθεση αφορά 100 εκατ. ευρώ που η πρώτη διεκδικεί από τη δεύτερη στο πλαίσιο ασφαλιστικής κάλυψης που η τελευταία είχε συνάψει για ζημιά και αποζημιωτική ευθύνη της εταιρείας έναντι δανειστών, το ύψος της οποίας μπορεί να φτάσει έως και τα 228 εκατ. ευρώ. Η υπόθεση ανατρέχει πίσω στο 2016 και, σύμφωνα με ανακοίνωση του ομίλου της ΕΤΕ, η αγωγή της θυγατρικής κατά άλλης θυγατρικής του ομίλου, δηλαδή της ΠΑΕΓΑΕ κατά της Εθνικής Ασφαλιστικής «αποτέλεσε αναγκαία ενέργεια λόγω των νομικών προθεσμιών που έληγαν, ώστε να κατοχυρώσει το δικαίωμα κάλυψης τυχόν ζημίας» από ασφαλιστικό κίνδυνο που έχει αντασφαλιστεί. Αυτό, τουλάχιστον, αναφέρει η ανακοίνωση.

Εγώ, ωστόσο, υποψιάζομαι ότι η υπόθεση μπορεί και να έχει σχέση με την καρκινοβατούσα διαδικασία πώλησης (ή διάθεσης μετοχών μέσω IPO) της Εθνικής Ασφαλιστικής…

Πότε... γιορτάζει η Λαγκάρντ;

Δεν ξέρω πότε γιορτάζει η επικεφαλής της ΕΚΤ, αλλά οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να της στείλουν ένα καλό (όχι ως προς την αξία, αλλά το συμβολισμό) δώρο εκείνη τη μέρα.

Το δικαιούται η κ. Λαγκάρντ, αφού η ρευστότητα που άντλησαν ως το τέλος Σεπτεμβρίου από το ευρωσύστημα οι τράπεζες φθάνει τα 39 δισ. ευρώ. Αυτό γιατί, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και τα έκτακτα μέτρα που εφάρμοσε η ΕΚΤ τον Μάρτιο, στα οποία περιλαμβάνεται η αποδοχή των ελληνικών ομολόγων -ως τότε θεωρούνταν μη αξιολογήσιμα- ως ενέχυρο στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης και η χορήγηση ρευστότητας προς τα πιστωτικά ιδρύματα με αρνητικό επιτόκιο, τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα άντλησαν από την ΕΚΤ περίπου 26,6 δισ. ευρώ. Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ στο τέλος Σεπτεμβρίου έφτασε τα 38,9 δισ. ευρώ, από 12,3 δισ. ευρώ που ήταν τον Μάρτιο.

Στις αρχές του έτους ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ ήταν ακόμη χαμηλότερος, προσεγγίζοντας τα 9 δισ. ευρώ.

Πού πήγε η ρευστότητα;

Τι άλλο προκύπτει από τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας;

Αποδεικνύεται κάτι που οι πάντες γνωρίζουν, εκτός των… τραπεζιτών: Η ρευστότητα ναι μεν αυξάνει στο σύστημα, αλλά οι τράπεζες τη διακρατούν, αντί να τη μεταφέρουν στην πραγματική οικονομία. Ενώ λοιπόν, από την την αρχή του έτους έως και το τέλος Αυγούστου, το απόθεμα των καταθέσεων που διατηρούν στις ελληνικές τράπεζες επιχειρήσεις και νοικοκυριά αυξήθηκε κατά περίπου 5 δισ. ευρώ -ανήλθε στα 119,9 δισ. ευρώ, από 114,9 δισ. ευρώ που ήταν στις αρχές του έτους- νέα δάνεια, γιόκ! Είναι ενδεικτικό ότι στις επιχειρήσεις, από την αρχή του έτους, τα καθαρά δάνεια που έχουν χορηγηθεί αγγίζουν μόλις τα 4,2 δισ. ευρώ. Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη στα στεγαστικά δάνεια, καθώς οι αποπληρωμές στις οποίες έχουν προχωρήσει όλο αυτό το διάστημα οι συνεπείς δανειολήπτες είναι πολύ μεγαλύτερες από τις όποιες νέες εκταμιεύσεις των τραπεζών. Παράλληλα η καθαρή ροή των στεγαστικών δανείων ήταν αρνητική, με αποτέλεσμα το συνολικό τους υπόλοιπο να υποχωρήσει στο τέλος Αυγούστου στα 49,6 δισ. ευρώ, από 52,5 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιανουάριο.

Μην μας λένε λοιπόν οι τράπεζες ότι δίνουν δάνεια, τους διαψεύδουν Λαγκάρντ και Στουρνάρας!

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS