Log in

 

WebLogo BlackOut

Τράπεζες: Πεταμένα λεφτά τα εκατ. των «ενημερωτικών» σποτ

Όταν πάνε στην τράπεζα να ενημερώσουν τα βιβλιάρια καταθέσεων μη λαμβάνοντας οποιοδήποτε μέτρο προστασίας οι περισσότεροι, όταν κολλάνε ο ένας πίσω από τον άλλο στις ουρές, όταν πιάνουν κουβέντα (ή τσακώνονται) μεταξύ τους, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς, ότι δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης η εικόνα που αντικρίσαμε χθες σε πολλά καταστήματα τραπεζών με πρωταγωνιστές συνταξιούχους.

Μακάρι να ήταν έτσι, αλλά δεν είναι και παρόλο ότι δεν είμαι ειδικός στα της επικοινωνίας θα σας εξηγήσω γιατί: Πρόκειται για παταγώδη αποτυχία των μεθόδων που έχει επιστρατεύσει η κυβέρνηση μέχρι τώρα για να μας ενημερώσει για τον κορονοϊό. Ο (συμπαθής) Σπύρος Παπαδόπουλος δεν έπεισε τις γιαγιάδες για το «μένουμε σπίτι». Πώς να τις πείσει όμως, αφού στο ενημερωτικό σποτ, εμφανίζεται ο ίδιος μόλις να γυρίζει από έξω για να διαδηλώσει στη συνέχεια το «μένουμε σπίτι»;

Πεταμένα λεφτά λοιπόν τα με καταιγιστικό ρυθμό μεταδιδόμενα τηλεοπτικά σποτ.(Χθες έβγαλαν και νέο που απευθύνεται σε συνταξιούχους, δεν νομίζω ότι είναι καλύτερο... )

Όπως και δεν πείθουν μια μεγάλη κατηγορία πολιτών οι καθημερινές ανακοινώσεις των κκ Τσιόδρα και Χαρδαλιά. Κάτι δεν πάει καλά, όσο φιλότιμες προσπάθειες και να καταβάλουν οι δύο τους.

Επανέρχομαι, στο θέμα των ουρών στις τράπεζες: Φάνηκε χθες ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχεδιασμό, τι το θα γινόταν είχε φανεί από την Δευτέρα. Το να επιστρατεύσουν την ΕΛΑΣ για να υποχρεώσει τους πελάτες των τραπεζών να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας, η το γνωστό δημοσιογράφο καναλιού που τους ρωτούσε «γιατί δεν κρατάτε αποστάσεις», ένδειξη πανικού και αποτυχίας είναι...

Τι δεν λογάριασαν καλά...

Αλλά και οι τράπεζες; Δεν θέλω να κάνω υπεραπλουστεύσεις ούτε να πως ότι δεν έγιναν κάποιες φιλότιμες προσπάθειες. Αλλά αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε κεντρικός συντονισμός ούτε οι διοικήσεις των τραπεζών είχαν εκδώσει οδηγίες στους διευθυντές των καταστημάτων πως θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Βλέπετε η διαχείριση των ανθρώπων διαφέρει από την διαχείριση των μέσων ενημέρωσης. Στα δεύτερα ρίχνεις μια διαφήμιση και όλοι (εκτός ολίγων εξαιρέσεων) σωπαίνουν.

Για τους ανθρώπους απαιτούνται ειδικές τεχνικές και πιο πολύπλοκες διαδικασίες και δεν φτάνουν ανακοινώσεις του τύπου « ποιες συναλλαγές διενεργούνται από τα τραπεζικά καταστήματα».

Απορώ πως, με τόσους συνταξιούχους στο πελατολόγιο της ούτε μια τράπεζα δεν πρόβλεψε να τοποθετήσεις αυτόματα μηχανήματα ενημέρωσης βιβλιαρίων , παρόλο ότι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. .

Κίνδυνος κορονοϊού λόγω… τραπεζών!

Αυτό που συνέβη χθες στις τράπεζες , το είχα προβλέψει εδώ και τρεις βδομάδες όταν επιβλήθηκε το πρώτο κύμα των απαγορεύσεων.

Ενώ μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα η κατάσταση ήταν ελεγχόμενη , χθες που ήταν μέρα καταβολής των συντάξεων , θα παρακολουθήσατε για τον χαμό πού έγινε από τα ρεπορτάζ της τηλεόρασης.

Όπως είναι γνωστό μετά τα μέτρα της προηγούμενης βδομάδας , επιτρέπεται η είσοδος μόνο δύο πελατών ανά τραπεζικό κατάστημα. Αποτέλεσμα οι ουρές των αναμενόντων ξεκίναγαν από την πόρτα των καταστημάτων και έφθαναν μέχρι το επόμενο …τετράγωνο.

Το κακό παράγινε στη Θεσσαλονίκη , όπου όπως μαθαίνω στις ουρές περίμεναν άτομα διαφόρων ηλικιών. Κάποιοι, όπως ανέφεραν, πήγαν για να πάρουν την σύνταξη για λογαριασμό των γονιών τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε υποκατάστημα τράπεζας στην ανατολική Θεσσαλονίκη και, συγκεκριμένα, στην οδό Βασ. Όλγας, η αναμονή στην ουρά ξεπερνούσε την ώρα, ενώ πολλοί αναρωτιούνταν εάν τελικά θα προλάβουν να εξυπηρετηθούν. Άκρως παράδοξο ήταν ότι ελάχιστοι περίμεναν στα ATM που βρίσκονται έξω από τις τράπεζες.

Οι αναμένοντας ήταν τόσο βιαστικοί που ναι μεν φόραγαν μάσκες αλλά κανείς δεν τηρούσε την κοινωνική αποστασιοποίηση των δύο μέτρων που συμβουλεύουν οι ειδικοί και έπιαναν και κουβέντα μεταξύ τους .

Δεν θέλω να σκεφθώ τα χειρότερα!

Μέτρα αλά σούπερ μάρκετ…

Δύο παρατηρήσεις επ’ αυτού: Από ότι φαίνεται η κυβέρνηση δεν τήρησε τη δέσμευσή της και οι συντάξεις του Δημοσίου να καταβληθούν σε διαφορετική ημερομηνία από αυτές του ΙΚΑ.

Θα μπορούσε όμως , να γίνει το εξής απλό: Η πληρωμή των συντάξεων να γινόταν με βάση το τελευταίο ψηφίου του ΑΦΜ , όπως στο παρελθόν συνέβαινε και με την ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων .

Αλλά και οι διευθυντές των καταστημάτων των τραπεζών θα έπρεπε να πάρουν την πρωτοβουλία , βλέποντας αυτές τις τεράστιες ουρές να τυπώσουν αριθμούς προτεραιότητας και να τους μοιράζουν στους αναμένοντες στις ουρές , όπως γίνεται στα σούπερ μάρκες .

Έτσι θα απόφευγαν τον συγχρωτισμό. Ελπίζουν να βρεθούν σήμερα κάποιοι που να πάρουν την πρωτοβουλία.

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS