Log in

 

WebLogo BlackOut

Ο Δραγασάκης και η ασυλία

Μπορεί να έχω ψέξει στο παρελθόν τον Γιάννη Δραγασάκη για το τι έκανε -και κυρίως, για το τι δεν έκανε- ο ίδιος κατά την θητεία του στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα των τραπεζών.

Αυτή τη φορά, όμως, δεν μπορώ παρά να του αναγνωρίσω ότι «τα λέει καλά» για τους τραπεζίτες μας. Αναφερόμενος στο θέμα της ασυλίας των τραπεζιτών, που προωθεί η κυβέρνηση, ο κ. Δραγασάκης επισημαίνει ότι με την προωθούμενη ρύθμιση, εκπέμπεται ένα μήνυμα ανομίας και αυθαιρεσίας. Αυτό, διότι όπως εξηγεί, καμία υπόθεση δεν μπορεί να ερευνηθεί αφού στο ίδιο πρόσωπο συμπίπτει η ιδιότητα του μηνυτή και του μηνυόμενου. Στην πράξη, προσθέτει, οι τράπεζες θα αφήσουν να παρέλθει το διάστημα που ορίζει ο νόμος, δεν θα υποβάλλουν έγκληση και με αυτόν τον τρόπο θα εξαλειφθεί το αξιόποινο με αποτέλεσμα οι υποθέσεις των θαλασσοδανείων να κλείσουν άμεσα. Ο κ. Δραγασάκης ζητά, μάλιστα, να πάρουν θέση επί του θέματος, τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Μα είναι δυνατόν να θέτει τέτοιο ζήτημα;

Τόσο χρόνια υπουργός, ακόμη δεν... γνώρισε λίγο καλύτερα τον Γιάννη Στουρνάρα;

Έρχονται (;) οι Κινέζοι

Δύο άδειες σε κινεζικές τράπεζες για λειτουργία στην Ελλάδα έχει παραχωρήσει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Η Bank of China έλαβε άδεια λειτουργίας για πλήρες υποκατάστημα και η Industrial and Commercial Bank για τη δημιουργία γραφείου αντιπροσωπείας. Ενδιαφέρον για την εγκατάσταση στη χώρα μας δείχνει και η Agricultural Bank of China, αλλά ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την αδειοδότηση της από την ΤτΕ. Επειδή στο παρελθόν είχα εκφράσει αμφιβολίες, αν και κατά πόσον οι κινεζικές τράπεζες θα αρχίσουν, όντως, να κάνουν δουλειές στην Ελλάδα, το ότι νοίκιασαν γραφεία δεν λέει και πολλά πράγματα. Ας κάνουν καμιά δουλειά και μετά τα λέμε. Διότι εκτιμώ ότι πρώτα περιμένουν να δουν, αν οι 16 συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ των δύο χωρών θα έχουν και πρακτικό αποτέλεσμα. Πρέπει, δηλαδή, να υπάρξει συμφωνία για συμμετοχή κινεζικού ομίλου σε κάποιο έργο, διότι μην νομίζετε ότι οι Κινέζοι ήλθαν στην Ελλάδα για να χρηματοδοτήσουν ελληνικές εταιρίες.

Τις δικές τους θα χρηματοδοτήσουν, άντε και κανέναν συνεταίρο τους…

Eurobank: Αναβολή λόγω «Ηρακλή»

Απροσδόκητη εξέλιξη σημειώθηκε χθες στην επιλογή του στρατηγικού συμμάχου της Eurobank για το πακέτο δανείων ύψους των 26 δισ. ευρώ.

Το διοικητικό συμβούλιο συνήλθε αλλά δεν κατέληξε σε απόφαση, παρόλο που από ότι φαίνεται από την διάρκειά του -κράτησε περί τις τρεις ώρες-, υπήρξε συζήτηση σχετικά με τις δύο προτάσεις που έχουν κατατεθεί από την Pimco και την Fortress.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η αναβολή της οριστικής απόφασης οφείλεται στο γεγονός ότι οι τράπεζες ακόμη δεν έχουν λάβει γνώση των τελικών προβλέψεων του σχεδίου Ηρακλής. Ως εκ τούτου η διοίκηση της Eurobank μη έχοντας γνώση των λεπτομερειών (και των... υποσημειώσεων) του νέου θεσμικού πλαισίου, δεν έκρινε σκόπιμο να προχωρήσει στην τελική απόφαση για τον τελικό της εταίρο διαχείρισης των χαρτοφυλακίου των ΝΡΕs.

Η μόνη απόφαση που λήφθηκε χθες, αφορά την ένταξη στο σχέδιο Ηρακλής του χαρτοφυλακίου δανείων Cairo ύψους 7,3 δισ. ευρώ.

 

Ωράριο - λάστιχο

Παρά τους ελέγχους των Επιθεωρητών Εργασίας και την επιβολή προστίμων που ακολουθεί την ολοκλήρωσή τους, οι τράπεζες συνεχίζουν να παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία εξαναγκάζοντας πολλούς εργαζόμενους σε αυτές να υπερβαίνουν το ωράριο εργασίας τους.

Τα τελευταία κρούσματα καταγράφηκαν στο Βόλο όπου οι επιθεωρητές εντόπισαν περιπτώσεις δύο τραπεζών στις οποίες οι εργαζόμενοι δούλευαν μέχρι να... σκοτεινιάσει, χωρίς να υπάρχουν οι αντίστοιχες δηλώσεις στις επιθεωρήσεις εργασίας και φυσικά χωρίς να καταβάλλουν στους υπαλλήλους τους τις αναλογούσες αμοιβές.

Κατόπιν αυτών επέβαλλαν πρόστιμα 100.000 σε κάθε τράπεζα μπας και συμμορφωθούν με το νόμο.

Δεν είμαι και τόσο σίγουρος γι' αυτό…

 

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS