Log in

 

WebLogo BlackOut

Η «ουρά» του χακαρίσματος

Έχει μεγάλη «ουρά» το θέμα του χακαρίσματος στοιχείων από χιλιάδες πιστωτικές κάρτες, για το οποίο σας έκανα λόγο την περασμένη εβδομάδα.

Όσο και αν οι τράπεζες λένε ότι η υπόθεση έκλεισε χωρίς σημαντικές απώλειες, η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μεγάλη υπόθεση, ίσως τη μεγαλύτερη του είδους που έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα. Το γιατί δεν πήρε ευρεία δημοσιότητα αποτελεί ένδειξη της προστασίας που τυγχάνει -και καλώς θα έλεγα- το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από τους δημοσιογράφους του τραπεζικού ρεπορτάζ. Με την ευκαιρία: Ας μην έχει παράπονα ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών από τα μέσα ενημέρωσης. Οι άνθρωποί τους γνωρίζουν πώς να χειρίζονται λεπτά θέματα, όπως αυτό.

Διαφορετικά, θα είχαν σπείρει τον πανικό και θα έστελναν στα καταστήματα των τραπεζών χιλιάδες κατόχους πιστωτικών καρτών.

Οι «παλιές αμαρτίες» στο τραπέζι της αξιολόγησης

Τα δάνεια των επιχειρήσεων που είχαν χορηγηθεί με την εγγύηση του Δημοσίου θα είναι από τα πρώτα θέματα που ζητούν λύση κατά την πέμπτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση που ολοκληρώνεται σήμερα.

Το ζήτημα είναι αρκετά παλιό, αρχικά είχε συμφωνηθεί να κλείσει το 2026, αλλά τώρα οι δανειστές φαίνεται να θέλουν να κλείσει συντομότερα, ως το 2024, το πολύ μέχρι το 2025. Αρχικά υπήρχε συζήτηση να πωληθούν τα δάνεια αυτά σε funds, αλλά το σχέδιο γρήγορα εγκαταλείφθηκε, διότι εκτιμήθηκε ότι δεν θα πιάσουν καλή τιμή. Έτσι, έγινε μία καταγραφή των δανείων για το ποιοι και πώς ακριβώς πήραν αυτά τα δάνεια, ποιοι τα εξυπηρετούσαν, αλλά και τις πολιτικές σκοπιμότητες που κρύβονταν πίσω από αυτά, αφού πολλά από τα δάνεια έλαβαν την εγγύηση του Δημοσίου με πολιτικές παρεμβάσεις. Πρόκειται συνολικά για 600.000 δάνεια από τα οποία υπολογίζεται ότι έχουν αποπληρωθεί περί τα 60.000 και επιβαρύνουν τους τραπεζικούς ισολογισμούς με περίπου 3,2 δισ. ευρώ. Οι πιο επιβαρυμένες τράπεζες είναι η Πειραιώς (λόγω των… αμαρτιών της παλιάς Αγροτικής και της ΕΤΒΑ) και η Εθνική.

Να δούμε, αν αυτή τη φορά θα βρεθεί λύση.

Εθνική: Τα κέρδη από την ανταλλαγή ομολόγων

Αν δείτε τα κέρδη της Εθνικής Τράπεζας να εκτοξεύονται το πρώτο τρίμηνο, σας προτρέπω να κρατήσετε «μικρό καλάθι».

Διότι, θα πρόκειται για μη επαναλαμβανόμενα κέρδη, ύψους 500 εκατ. ευρώ, από την ανταλλαγή των κρατικών ομολόγων ύψους 3,3 δισ. ευρώ που κατείχε στο χαρτοφυλάκιό της και τα οποία είχε αποκτήσει μετά την ανταλλαγή, τον Φεβρουάριο του 2019, του swap Titlos. Τα ομόλογα που είχαν λήξη το 2023, το 2025 και το 2026, ανταλλάχθηκαν με νέα 30ετή ομόλογα που φέρουν κουπόνι 3,25% και απόδοση 2,5%. Προσθέτω ακόμη ότι, το πρώτο τρίμηνο του 2019, η διοίκηση της τράπεζας σε συνεργασία με τον ΟΔΔΗΧ ακύρωσε το swap Titlos, αναπόσβεστης αξίας 4,03 δισ. ευρώ και σε αντάλλαγμα έλαβε τρία ομόλογα ονομαστικής αξίας 3,31 δισ. ευρώ. Με την ακύρωση, το ελληνικό Δημόσιο πέτυχε τη μείωση του χρέους κατά 724 εκατ. ευρώ, όση δηλαδή η διαφορά μεταξύ της αναπόσβεστης αξίας του Titlos και της ονομαστικής αξίας των τριών ομολόγων που έδωσε ως αντάλλαγμα στην τράπεζα.

Η ανταλλαγή του Titlos με ομόλογα με λήξεις το 2023, το 2025 και το 2026 έχουν στηρίξει την κερδοφορία της Εθνικής τράπεζας και το 2019.

Ελληνικό ρεκόρ από την… ανάποδη

Και μάλιστα με τη… βούλα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τα τελευταία στοιχεία της ΕΚΤ δείχνουν ότι ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα παρέμεινε στο υψηλότερο ποσοστό (37,4%) μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης. Ο μέσος όρος των Κόκκινων Δανείων στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο ναδίρ, αγγίζοντας το 3,41%, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό από το 2015. Αρκετά υψηλός διατηρείται ο δείκτης των Κόκκινων Δανείων και στην Κύπρο, αγγίζοντας το 20% και ακολουθούν οι πορτογαλικές τράπεζες με 10%. Θετικό στοιχείο παραμένει ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν αρκετά ισχυρή κεφαλαιακή θέση. Μάλιστα, ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών (CET1) διαμορφώθηκε, το τρίτο τρίμηνο του 2019, σε υψηλότερο επίπεδο (15,9%) από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (14,37%).

Κάτι είναι κι αυτό!

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS