Log in

Εμείς καταργούμε τον λιγνίτη και οι Πολωνοί φτιάχνουν πυρηνικά…

Αυτά συμβαίνουν όταν μία κυβέρνηση πορεύεται με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών της (Πολωνία) και μία άλλη (Μητσοτάκη) με γνώμονα το συμφέρον της Γερμανίας και των ντόπιων οικονομικών συμφερόντων…

Γράφει ο: 

Από το βήμα της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, στις αρχές του χρόνου.

Ο αρχικός προγραμματισμός ανέφερε ως ορίζοντα το 2028. Στη συνέχεια αποφασίστηκε να σταματήσουν σταδιακά τη λειτουργία τους έως το 2023.

Κατά πως φαίνεται, όμως, η σπουδή του Έλληνα πρωθυπουργού, το μόνο που εξυπηρετεί είναι τις γερμανικές εταιρίες που έχουν επενδύσει στον τομέα των ανεμογεννητριών, και κανέναν άλλο απολύτως.

Αντιθέτως, οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. που δεν είναι… προτεκτοράτα κανενός, βαδίζουν σύμφωνα με αυτά που τις συμφέρουν και με γνώμονα το κέρδος για τους πολίτες τους.

Για παράδειγμα, στο τέλος της άνοιξης η Γερμανία προχώρησε στα εγκαίνια ενός νέου εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, ενώ η Πολωνία στρέφεται στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από… πυρηνικά εργοστάσια, όπως μας πληροφορεί σήμερα το euronews.com.

Στην Ελλάδα, οι λιγνιτικές μονάδες θα εξαφανιστούν έως το 2023, ένα μεγάλο μέρος του ενεργού εργατικού δυναμικού της χώρας θα πάει στην ανεργία και παράλληλα το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος θα εκτοξευθεί στα ύψη.

Αυτά συμβαίνουν, όταν μία κυβέρνηση δεν ενεργεί για λογαριασμό των πολιτών της χώρας, αλλά με βάση τα συμφέροντα των Γερμανών «φίλων» μας και της ντόπιας νομεκλατούρας.

Διαβάστε το ρεπορτάζ του euronews και τα συμπεράσματα δικά σας:

«Πυρηνικά εργοστάσια. Οι Πολωνοί τα γνωρίζουν μόνο μέσα από τις ταινίες. Κάποιοι μεγαλύτεροι θυμούνται όμως τον αντίκτυπο που είχε στη ζωή των πολιτών η πυρηνική καταστροφή στο Τσερνόμπιλ. Η χώρα παραμένει μία από τις λίγες στην Ευρώπη που δεν έχει ούτε έναν αντιδραστήρα. Αυτό όμως θα αλλάξει σύντομα: «__Θέλουμε διαρκώς νέες πηγές ενέργειας. Θέλουμε νέα πυρηνικά εργοστάσια που θα παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια στην δυναμικά αναπτυσσόμενη πολωνική οικονομία» αναφέρει ο Ζμπίγκνιεβ Γκρίγκλας, από το Υπουργείο Κρατικών Υποδομών.

Η Πολωνία δεν θα πάρει ολοκληρωτικά διαζύγιο από τον άνθρακα. Οι ανανεώσιμες πηγές δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις συνολικές ανάγκες της οικονομίας. Γι' αυτό το λόγο η ενεργειακή στρατηγική της χώρας στρέφεται τώρα στην πυρηνική ενέργεια: «Πετυχαίνουμε κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την Ευρώπη. Από την μια πλευρά φροντίζουμε το περιβάλλον και από την άλλη διατηρούμε την ενεργειακή μας επάρκεια» επισημαίνει ο ειδικός σε θέματα ενέργειας Γκρεγκόρζ Τομπιζόβσκι.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο πρόεδρος της χώρας Αντρέι Ντούντα σε ομιλία του: «Είναι ένας αγώνας για το κλίμα και τον καθαρό αέρα. Πρέπει να κάνουμε αλλαγές στον ενεργειακό μας τομέα. Πρέπει να έχουμε περισσότερη ενέργεια από φυσικό αέριο. Πιθανώς θα πρέπει να χτίσουμε πυρηνικά εργοστάσια».

Για να κατασκευάσει ένα πυρηνικό εργοστάσιο, η Πολωνία θα συνεργαστεί με Γάλλους ή Αμερικανούς, καθώς δεν έχει την απαραίτητη τεχνογνωσία: «Νομίζω ότι φέτος θα έχουμε ήδη τις αποφάσεις. Οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη. Θα ήταν ανεύθυνο αν έλεγα ποιον προτιμάμε, γιατί πρόκειται για συνομιλίες που αφορούν μεγάλα ποσά χρημάτων» εξηγεί ο Πιοτρ Μούλερ, κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι η πυρηνική ενέργεια θα αποτελέσει το 20% του ενεργειακού μείγματος της χώρας: «Σε 20 χρόνια θέλουμε να έχουμε 6-9 gigawatt από πυρηνική ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι θα κατασκευάσουμε 6 αντιδραστήρες σε διάφορα σημεία της χώρας» τονίζει ο Πιοτρ Ναϊμσκι, υπεύθυνος της κυβέρνησης για θέματα στρατηγικών υποδομών ενέργειας.

Είναι άγνωστο που θα κατασκευαστεί το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο: «Τώρα γίνεται η συζήτηση για την τοποθεσία του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου. Θα είναι στην Βαλτική Θάλασσα. Εξετάζουμε δύο πιθανά σενάρια δυτικά του Γκντανσκ», υποστηρίζει ο δρ. Πάβελ Γκάιντα από το Τμήμα Πυρηνικής Ενέργειας της AGH.

Το κόστος κατασκευής της νέας μονάδας είναι δύσκολο να υπολογιστεί. Οι αρχικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης μιλούν για ένα ποσό γύρω στα 25-30 δις ευρώ. Ο απεσταλμένος του Euronews στην Κρακοβία, Λέσεκ Κάμπουακ μεταδίδει: «Το θέμα των πυρηνικών εργοστασίων συζητιέται στην Πολωνία, πάνω από 30 χρόνια. Η τωρινή κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι για αυτήν, δεν είναι πλέον λόγια του αέρα. Με αφορμή την κλιματική πρόκληση και την έξωθεν πολιτική πίεση, φαίνεται ότι η χώρα θα προχωρήσει από τις λέξεις στις πράξεις».