Log in

Σχέδιο Πισσαρίδη ίσον Μνημόνιο Μητσοτάκη

Μειώσεις συντάξεων, φορολογική λαίλαπα κατά των εργαζόμενων, ιδιωτικοποιήσεις όλων των νευραλγικών τομέων του Δημόσιου τομέα, όπως τα νοσοκομεία, είναι μερικά από τα αντιλαϊκά μέτρα που υπάρχουν στην «Έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας». Μία έκθεση που ουσιαστικά αποτελεί τον προάγγελο του μνημονίου που φέρνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον χειμαζόμενο ελληνικό λαό.

Γράφει ο: 

Πρόκειται για ένα σχέδιο ανάπτυξης, κατ’ επίφαση, αφού τα μέτρα που προβλέπονται θα αποτελειώσουν την κοινωνία, το μεγαλύτερο κομμάτι της οποίας βρίσκεται στα όρια της φτώχειας, ή ακόμη παρακάτω.

Όσα δεν κατάφεραν με τρία μνημόνια οι κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, το Δ.Ν.Τ. , η Γερμανία και οι λοιποί «εταίροι» στην Ε.Ε., έρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να τα εφαρμόσει.

Για παράδειγμα, είναι ν΄ απορεί κάποιος με την πρόβλεψη για αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ, κατά 3,5% (μέσος όρος) την επόμενη 10ετία, ειδικά αν αναλογιστεί κάποιος ότι από τη στιγμή που  εξελέγη η Ν.Δ. σημειώθηκαν απανωτές μειώσεις του ΑΕΠ.

Αντιθέτως, κανείς δεν απορεί με την αναφορά: «Το μείγμα των δημοσίων δαπανών και εσόδων θα πρέπει να είναι διαφορετικό, ώστε να στηρίξει το νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα. Στην πλευρά των δαπανών θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, σε αντιδιαστολή με τις γενικές λειτουργικές ή συνταξιοδοτικές δαπάνες».

Για όσους δεν το κατάλαβαν, το καμπανάκι χτυπά για τους συνταξιούχους, οι οποίοι θα δουν νέες περικοπές των αποδοχών τους.

Παράλληλα, υπάρχει στο πλάνο μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών (με ότι αυτό συνεπάγεται για το ασφαλιστικό), και κάνει λόγο για «ενσωμάτωση εισοδημάτων σε ενιαία κλίμακα φορολογίας, ανεξάρτητα από την πηγή». Αυτό σημαίνει πως είτε κάποιος κερδίζει τα προς το ζην από την εργασία του, είτε από άλλες πολυκερδείς δραστηριότητες που απαιτούν μεγάλα κεφάλαια, θα φορολογείται με τον ίδιο συντελεστή.

ΚΙ ακόμη, το Μνημόνιο Μητσοτάκη, βάζει ταφόπλακα στις επικουρικές συντάξεις, καθώς προβλέπει «ενίσχυση της αναλογικότητας και διαφάνειας του δημόσιου διανεμητικού πρώτου πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης».

Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια;

Ότι καταργείται πλήρως ο αναδιανεμητικός ρόλος του ασφαλιστικού, με αποτέλεσμα εάν κάποιος εργαζόμενος εργαζόταν ως χαμηλόμισθος,  η επικουρική σύνταξη που θα λάβει θα είναι ψίχουλα… 

Αν σε όλα αυτά προστεθούν:

- Η «ταχύτερη μείωση των προβληματικών δανείων από τις τράπεζες», δηλαδή η αρπαγή των περιουσιών των πολιτών.

- Η «μεγαλύτερη αυτονομία δημόσιων νοσοκομείων», δηλαδή η ιδιωτικοποίησή τους.

- Η «αύξηση του μέσου μεγέθους των σχολικών μονάδων, με ουσιαστική αυτονομία συμπεριλαμβανομένων και των προσλήψεων, και αξιολόγησή τους».

- Αλλά και όλα όσα θα δούμε τις επόμενες ώρες, τότε έχουμε μπροστά μας το πλήρες σχέδιο διάλυσης της κοινωνίας και του κοινωνικού κράτους.